Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ не разкри бъдещите си министри

Програмата на коалицията беше представена от 8 партийни водачи

14 Март 2023
Пресцентър на ПП
В миналото от ПП и ДБ често се чуваше, че партийните водачи трябва да направят крачка назад.

ПП-ДБ стана първата политическа сила, която представи публично предизборната си програма. Въпреки очакванията, по отделните ресори не говориха хората, които евентуално биха станали министри в бъдещо правителство, каквото коалицията претендира, че ще състави. По всички аспекти на програмата се изявиха 8 водачи на партии, влизащи в предизборния съюз.

Стана обаче горе-долу ясно по какъв начин ще бъдат разпределени ресорите между отделните формации в едно евентуално правителство. Кирил Петков, съпредседателят на ПП, говори първи при представянето на програмата. Той изложи общите приоритети на бъдещото управление, което ПП-ДБ смята да направи, и така на практика се лансира като потенциален министър-председател. Ако е така, това може да бъде проблем за коалицията, тъй като другите големи формации не го одобряваха като премиер, включително и БСП, която участваше в неговия редовен кабинет м.г.

Асен Василев – другият съпредседател на ПП, говори за финансите, социалната политика, регионалното развитие и здравеопазването. Това изглежда ще бъдат ресори, за които неговата партия ще претендира, когато се разпределят постовете в бъдещия кабинет. Поне за финансовото министерство, което Василев ръководеше в правителството на Кирил Петков, изглежда всички смятаха, че отново ще бъде негово. По време на презентацията другите лидери често се обръщаха към него, когато говореха за финансиране на управленски приоритети – като човека, който ще раздава парите.

Христо Иванов – съпредседателят на ДБ и водеща фигура на десницата, говори за правосъдието, образованието, електронното управление и културата. Другият съпредседател Атанас Атанасов, който е бивш шеф на контраразузнаването, сподели визията на коалицията за управлението на МВР и армията. Околната среда, младежта и спорта – това бяха ресорите, оставени на Владислав Панев и Добромира Костова, другите лидери на ДБ.

По приоритетите на земеделието говориха Кирил Петков, както и водачите на двете земеделски партии, които ПП-ДБ включи в коалицията си – Петя Ставрева от „Обединени земеделци“ и Илия Зюмбилев от БЗНС. Накрая бившият премиер лично се захвана да обясни за проблемите на външната политика. Направи обещание, което не звучеше особено реалистично - до края на годината България да влезе в Шенген и еврозоната.

Надеждите на България да влезе в еврозоната още догодина бяха попарени от зам.-председателя по икономическите въпроси на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас. В интервю за "Нова ТВ" той заяви, че възможната дата, на която България може да

 

Още по темата