Медия без
политическа реклама

Зеленски: Атентатът срещу Шефир е цена за реформите в страната

Най-близкият човек до президента на Украйна оцеля при покушение с поне 10 изстрела

23 Септ. 2021Обновена
Президентство на Украйна
Владимир Зеленски

Президентът на Украйна Владимир Зеленски коментира покушението срещу съветника си по време на изказване на 76 -ата сесия на Общото събрание на ООН, като нарече атентата срещу първия му съветник Сергей Шефир "цена за реформите в страната", предава БГНЕС.

"Бе направен опит за убийство на първия съветник на президента на Украйна Сергей Шефир. 12 изстрела, три от които са улучили шофьора. Ето това е цената за промените и реформите. За щастие животът на шофьора е вън от опасност", каза той.

Първият помощник на украинския президент Владимир Зеленски - Сергей Шефир, оцеля вчера при опит за покушение, след поне 10 изстрела по колата му. 

Според публикация на Евгений Шевченко, депутат от управляващата партия „Слуга на народа“, в канала му в „Телеграм“, Шефир не е ранен, но шофьорът му е пострадал тежко, съобщава Агенция Фокус, като се позовава на украинското издание ”Страна”. "Близо до село Лесники (в района на Киев) беше направен опит за убийство на съветника на президента на Украйна Сергей Шефир. Шофьорът на Сергей беше ранен, той е бил улучен с три куршума", пише Шевченко. Според украинския вестник "Страна" шофьорът е в реанимация в тежко състояние.

Министерството на вътрешните работи на Украйна потвърди факта на обстрел на колата, в която се е возел Шефир, и обяви, че издирва нападателите. "Днес, около 10:00 ч. (времето съвпада с българското), близо до село Лесники(в района на Киев), беше обстрелван автомобилът на първия помощник на президента Сергей Шефир", се казва в съобщението на министерството в „Туитър“. Отбелязва се, че „издирването на лицата, стреляли по колата на първия помощник на президента на Украйна, е предмет на специална полицейска операция“. От МВР уточниха, че по колата са изстреляни 10 куршума.

От своя страна главният прокурор на Украйна, Ирина Венедиктова информира, че след инцидента е било образувано предварително производство за опит за убийство на две или повече лица “.

Шефир се смята за дългогодишен приятел на украинския президент Владимир Зеленски. Според съобщения в медиите той отговаря за дневния график на държавния глава. Той е директор и основател на „Студио Квартал-95“.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?