Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заляха руския посланик във Варшава с червена боя

Украинки, протестиращи против агресията срещу родинат им, не му позволиха да поднесе цветя на военното гробище

09 Май 2022
EPA/БГНЕС

Руският посланик във Варшава Сергей Андреев е бил залят днес с червена боя от протестиращи украинки, съобщиха световните агенции. Това е станало при опита му да поднесе цветя за 9 май на военното гробище в полската столица.

На мястото е имало протест срещу нахлуването на Русия в Украйна. Демонстрантките са се опитали да нападнат физически посланика, пишат местни медии. Няколко души са искали да го стигнат, но са били отблъснати от охраната му. В следващия момент лицето му е било залято с червена боя. Кадрите показват как протестиращите скандират: рашисти, рашисти!

Според руските агенции след слизането си от дипломатическия автомобил руският посланик е бил обкръжен от агресивно настроена тълпа, а на площада в този момент не е имало полиция. Руските дипломати са успели да направят само няколко крачки и тълпата не ги е пуснала по-нататък. Събралите се казвали на други пристигащи с цветя на гробището, че нямат право да отдават почит на войниците и да празнуват Деня на победата.

Посланикът на Русия съобщи, че той и останалите руски дипломати не са пострадали сериозно при инцидента. Той каза, че руската страна ще отправи протест срещу полските власти.

Още по темата