facebook
twitter

Чужбина

Заев обеща да продължи да води Северна Македония към ЕС

322
 БГНЕС

Лидерът на спечелилата предсрочните парламентарни избори в Северна Македония партия СДСМ - Зоран Заев, получи мандат за съставяне на правителство от президента Стево Пендаровски. При връчването на мандата Заев обеща, че страната ще има работещо правителство още преди да изтече законният срок от 20 дни, които са отредени за неговото съставяне, предаде БГНЕС.

"За мен е чест и отговорност, че днес като лидер на СДСМ и на коалицията "Ние можем" получих от президента Пендаровски мандат да сформирам ново, европейско, демократично отговорно правителство, с институции, които ще работят по-добре за гражданите", заяви Заев.

Той беше категоричен, че интеграцията в ЕС е най-важна и "тя ще донесе на Северна Македония просперитет и дългосрочна стабилност".

"Правителствената програма ще бъде посветена най-вече на икономиката, на растежа на заплатите и пенсиите, на инвестициите в младежта, на растежа и развитието, на грижите за най-бедните. Ще ръководя правителство, което няма да се отклони от пътя и което след членството в НАТО ще продължи да работи и за членство в ЕС", посочи доскорошният и бъдещ премиер на западната ни съседка.

Зоран Заев беше министър-председател на Северна Македония от май 2017 до януари 2020 г., когато беше съставено служебно правителство. Неговата партия спечели предсрочните избори в средата на юли и е най-голямата политическа сила в парламента на страната.

По време на своя мандат като премиер Зоран Заев извади Македония от международната изолация и възстанови демокрацията след 10-годишното авторитарно управление на Никола Груевски. Заев подписа Договора за добросъседство с България на 1 август 2017 г. и Преспанското споразумение с Гърция за името на държавата година по-късно. Това отвори пътя на Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Заев: И двете страни трябва да печелят по въпроса за Гоце Делчев

11.09.2020

1798 31
Зоран Заев отново оглави правителството в Скопие

31.08.2020

413 1
Путин не вижда нужда от руски сили в Беларус

27.08.2020

Обновена

1840 55

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Заев обеща да продължи да води Северна Македония към ЕС

Води ме, Партийо, води ме,

под свойте бойки знамена!

Свети с червеното си име

чрез хилядите имена!

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш