Медия без
политическа реклама

За Китай демонстрациите в Хонконг са "тероризъм"

13 Авг. 2019
Демонстрантите блокираха вчера работата на международното летище в Хонконг, което е сред най-натоварените в света.
ЕПА/БГНЕС
Демонстрантите блокираха вчера работата на международното летище в Хонконг, което е сред най-натоварените в света.

Китай определи ескалиращите протести в Хонконг като "тероризъм", предадоха информационните агенции.  Това стана, след като антиправителствените демонстранти вчера за четвърти пореден ден блокираха международното летище в автономния район и ръководството му се оказа принудено да анулира излитащите полети. Летището е едно от най-натоварените в света с обслужени около 75 млн. пътници през м.г.  Случилото се "сериозно затруднява" дейностите на летището, обявиха оттам.

Терминалите бяха окупирани от около 5000 протестиращи с плакати "Хонконг не е свободен" и "Срам за полицията". Недоволството на демонстрантите срещу органите на реда е заради използван от тях сълзотворен газ при разпръсването на поредна демонстрация. Според информационните агенции около 40 души са ранени от петък, когато започна блокада на летището. Бизнесът в Хонконг призова за незабавно прекратяване на насилието, тъй като има негативно влияние върху икономиката.

Протестите в Хонконг продължават вече десета седмица заради плановете на властите да приемат законодателство, което ще позволи екстрадиране на престъпници в континентален Китай. Управителят на Хонконг Кари Лам реши да спре законопроекта, но не и напълно да го оттегли, срещу което е основното недоволство. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата