Медия без
политическа реклама

Японски министри са уволнени заради корупционен скандал

14 Дек. 2023
БГНЕС/ЕПА
Фумио Кишида

Японският министър-председател Фумио Кишида реши днес да смени няколко членове на кабинета, включително главния говорител на правителството, в отговор на скандал, свързан с набиране на средства за политически цели, в който е замесена най-голямата фракция на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), предаде японската агенция Киодо, цитирана от БТА.

ЛДП бе подложена на критики на фона на твърденията, че фракцията, оглавявана навремето министър-председателя Шиндзо Абе, убит през 2022 г., не е декларирала стотици милиони йени приходи от партийни кампании за набиране на средства в докладите за политическо финансиране, което е очевиден опит за създаване на тайни фондове, отбелязва японската агенция.

Сред забърканите в скандала с фондовете е главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно, който се очаква да бъде заменен от бившия външен министър Йошимаса Хаяши, член на четвъртата по големина фракция в ЛДП, съобщиха правителствени източници.

Министърът на икономиката Ясутоши Нишимура, министърът на земеделието Ичиро Мияшита и министърът на вътрешните работи Джунджи Судзуки, които са членове на фракцията на Абе, подадоха своите оставки. Масовите оставки доведоха до много необичайната ситуация ЛДП да няма представители на най-голямата фракция на партията в кабинета.

Бившият министър на правосъдието Кен Сайто ще стане министър на икономиката, а Тецуши Сакамото, бивш министър, отговарящ за регионалната политика, ще бъде назначен за министър на земеделието, докато Такеаки Мацумото ще бъде възстановен на поста министър на вътрешните работи, след като загуби тази роля при последното разместване на кабинета, съобщиха правителствените източници.

Още по темата