Quantcast

Медия без
политическа реклама

Възстановяването на Украйна ще струва най-малко 100 млрд. евро

За втори път в историята си ЕС може да тегли заем на световните пазари като блок

17 Май 2022
Некста
Буча бързо си връща вида отпреди разрушенията на войната.

Украйна ще получи заеми, грантове и по възможност дори приходите от иззетото имущество на руски олигарси, за да покрие колосалната сметка за възстановяване след разрушителната война с Украйна. Това показва план за възстановяване, изготвен от Брюксел, с чиято чернова разполага "Гардиън".

В проекта Европейската комисия посочва, че украинското правителство ще трябва да тегли заеми, за да изгради наново страната. Държавите членки на съюза ще предложат и безвъзмездни грантове за възстановяване на разрушените домове, училища, пътища, жп линии, летища и мостове.

ЕС предлага също да се направи оценка доколко е реалистично да се ползват иззетите имоти и авоари от граждани на Русия и Беларус, попадащи под санкциите на съюза, както предложи по-рано този месец председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. "Смятам, че е особено важно не просто да замразим сметките на тези хора, но да ги конфискуваме и да ги предоставим за възстановяване на Украйна", каза Мишел пред агенция "Интерфакс". Подобни идеи се обсъждаха и във Великобритания и САЩ.

В Брюксел се коментират и призиви съюзът отново да тегли заем като блок на международните капиталови пазари, за да финансира кредитирането на Киев, според изтеклия проект на възстановителен план. Ако тази идея бъде подкрепена, това ще бъде вторият път в историята, когато съюзът тегли заем като блок, а не като индивидуални държави членки. Първият път беше за финансирането на историческия план за възстановяване след ковид пандемията на стойност 750 млрд. евро.

Очаква се планът на ЕК да бъде публикуван в сряда. В черновата му, видяна от "Гардиън", липсват числа - на тяхно място са оставени бели полета, очевидно в очакване на следващите дискусии в Брюксел. В плана обаче се посочва, че финансовите нужди ще бъдат "значителни" и че възстановяването ще отнеме повече от 10 години. Оценката е, че само щетите върху инфраструктурата ще надхвърлят 100 млрд. евро.

За покриване на сметката комисията предлага комбинация от грантове и евтини заеми, при която държавите членки на ЕС и страни извън съюза могат да допринасят финансово чрез програмата за възстановяване.

Украйна ще има нужда от "значителна краткосрочна финансова помощ" за поддържане на основни системи, хуманитарна помощ и възстановяване на ключова инфраструктура, пише в проекта.

Американският президент Джо Байдън вече предложи програма на стойност 33 млрд. долара за Украйна. От тази сума над 20 млрд. са военни разходи. ЕС пък осигури 4,1 млрд. евро спешни заеми и хуманитарна помощ от началото на войната, като също се съгласи да финансира военна техника и друга военна помощ на стойност 1,5 млрд. евро. Тук не влиза приносът на отделните държави членки.

Според проектодокумента, планът за възстановяване ще бъде управляван съвместно от Брюксел и Киев. Въпреки че не споменава изрично надеждите на Украйна за членство в ЕС, планът ще се използва и за подготовка на страната за европейските стандарти, включително в областите правосъдие, борба с корупцията, енергетика и климат.

Още по темата