Quantcast

Медия без
политическа реклама

Въпреки китайските заплахи Пелоси кацна в Тайван

Китай започна нови военни учения край Острова

02 Авг. 2022Обновена
Нанси Пелоси

Въпреки заплахите на Китай да не посещава Тайван, председателят на Камерата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна на острова малко пред 18 ч. българско време. Жителите на Тайпе посрещнаха официалния гост със синьо-жълти знамена и маски. Местни медии съобщиха, че в делегацията на Нанси Пелоси са включени и 5 конгресмена. Преди да отпътува за Тайван, тя бе в Малайзия и Сингапур. 

С това посещение Пелоси става първият лидер на Камарата на представителите от 1997 г. насам, който посещава Тайван от 1997 г.

Китай реагира засега сдържано. От китайското външно министерство публикуваха изявление, в което осъдиха посещението и заявиха, че то сериозно нарушава принципа на "единен Китай" и разпоредбите на китайско-американското комюнике. Оттам призоваха Съединените щати да не играят картата на Тайван, опитвайки да контролират Китай.

Районите, в които китайската армия ще проведе учения

 

Освен това Пекин обяви, че на 4 август започва мащабни военни учения в 6 района около острова. 

Пелоси заяви, че посещението й е "свидетелство за ангажимента на САЩ да подкрепят тайванската демокрация". В изявление, разпространено от нейната пресслужба, тя подчерта, че посещението й в Тайван не противоречи на политиката на САЩ спрямо Китай. И допълни, че САЩ продължават да се противопоставят на едностранните опити за "промяна на статуквото" в Тайван.

Напрежение

Посещението на Пелоси повиши рязко напрежението между САЩ и Китай. Във вторник вечерта пратеникът на Китай в ООН каза, че посещението й ще подкопае отношенията между Пекин и Вашингтон и че САЩ трябва да разберат, че тази визита ще има последствия. Китай смята самоуправляващият се Тайван за своя територия, като говорител на външното министерство каза по-рано тази седмица, че всяко посещение на Пелоси би било "груба намеса във вътрешните работи на Китай", като същевременно предупреди, че "Китайската народна освободителна армия никога няма да седи със скръстени ръце".

Министерството на отбраната на самоуправляващия се Тайван повиши равнището на бойна готовност на своите сили от тази сутрин, съобщи Ройтерс, като цитира централната новинарска агенция на острова.

"Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси има правото да посети Тайван, Вашингтон няма да позволи да бъде сплашен", заяви по-рано Белият дом, цитиран от Ройтерс. Според американското президентство през идните дни се очаква ескалация на реакцията на Пекин.

Китай може да предприеме изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни военновъздушни или военноморски дейности, или да предяви нови "неверни правни твърдения", като изявлението на китайските власти, че Тайванският проток не е международен морски път, заяви Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

 

Военни учения

По-рано Китай започна мащабни военни учения точно преди предполагаемата визита на председателя на Камерата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Най-напред бяха проведени учения с бойна стрелба в Тайванския пролив, Южно-Китайско море. А от днес започват учения в северо-източната част на остров Хайнан. Отменени бяха и всички полети от област Фуцян, който се намира само на 150 км от Тайван и е потенциален плацдарм за атака.

 

Тайван подготвя бомбоубежищата си

Подготовката включва определяне на убежища, в които хората могат да се укрият, ако започнат да летят китайски ракети, но не в специално изградени бункери, а в подземни пространства като подземни паркинги, метрото и подземни търговски центрове, предава БГНЕС.

Столицата Тайпе разполага с повече от 4600 такива убежища, които могат да поберат около 12 милиона души, което е повече от четири пъти населението на страната.

Властите в Тайпе актуализират базата данни с определените убежища, поместват местонахождението им в приложение за смартфони и започват кампания в социалните медии и с плакати, за да се уверят, че хората знаят как да намерят най-близкото убежище. Входовете на приютите са обозначени с жълт етикет с размер на лист хартия А4, на който е посочен максималният брой хора, които могат да бъдат настанени.

 

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?