Quantcast

Медия без
политическа реклама

Вучич разпусна парламента и насрочи избори за 17 декември

Целта на сръбския президент е да укрепи властта си с изпреварваща смяна на депутатите

01 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Александър Вучич

Сръбският президент Вучич обяви разпускането на парламента и насрочването на предсрочни избори за 17 декември, съобщиха местните медии.

"Издавам указ за разпускане на Народната скупщина (еднокамарен парламент) на Република Сърбия. Разпускам парламента, избран на 3 април 2022 г.", заяви Вучич в обръщение към нацията. - Решавам да свикам избори за депутати. <...> Назначавам избори за депутати за 17 декември 2023 г.".

На 30 октомври правителството на републиката изпрати предложение до президента за разпускане на Народното събрание и официално насрочване на парламентарни избори. В изявлението на кабинета се отбелязва, че "провеждането на нови парламентарни избори при настоящите условия ще гарантира по-висока степен на демократичност, ще намали напрежението, възникващо между противоположните сили в обществото, ще отхвърли кавгите и ще потвърди правото на свободно изразяване на мнения и възгледи по определени политически, икономически и други въпроси, включително по-нататъшното утвърждаване на европейските ценности".

В отговор на искането на редица опозиционни партии за провеждане на извънредни парламентарни избори правителството на републиката, "основавайки се главно на това искане, зае позицията, че осъществяването на изборния процес като един от основните принципи на демократичното общество би било добра възможност за оценка на политическата сила на аргументите, миналите резултати и плановете на всички участници на политическата сцена и би дало възможност на гражданите свободно да изразят волята си в каква посока да се движи Република Сърбия".

"За Сърбия е много важно да запази мира, стабилността, да покаже на всички демокрацията и бих казал, че тази кампания е възможност да представим на гражданите по един цивилизован начин различни идеи, програми, политики, които трябва да се конкурират, но които няма да застрашат нашите интереси", заяви Вучич.

Предишните парламентарни избори в Сърбия бяха спечелени от партията на Вучич. 

Ключови думи:

Александър Вучич, избори

Още по темата