facebook
twitter

Чужбина

Вашингтон заплаши Брюксел с нови мита за $4 млрд.

372
ЕПА/БГНЕС
САЩ и ЕС заплашиха да си наложат взаимно мита заради спора около субсидиите за американския самолетостроител "Боинг" и европейския "Еърбъс".

Службата на постоянния търговски представител на САЩ предлага да бъдат въведени допълнителни мита за вноса на стоки от ЕС на стойност 4 милиарда долара, съобщиха световните агенции. Предложението обхваща 89 митнически подкатегории, включващи продукти като маслини, италиански сирена и шотландско уиски. Те се добавят към първоначалния списък от стоки на стойност около 21 млрд. долара, който бе публикуван на 12 април.

Митата са част от продължителния спор между Вашингтон и Брюксел за субсидиите в гражданската авиация. САЩ и ЕС заплашиха да си наложат взаимно мита за милиарди долари в спора пред Световната търговска организация (СТО), който продължава близо 15 години около субсидиите за американския самолетостроител "Боинг" и европейския "Еърбъс". Службата на постоянния търговски представител уточни в изявлението си, че списъкът е отговор на публични коментари и допълнителни анализи.

СТО постанови, че двата най-големи самолетостроителни концерна в света са получавали вредни субсидии за милиарди долари в няколко случая, бележещи най-големия в света търговски спор. Очаква се организацията да вземе решение по искането на САЩ за санкционни мерки през лятото или евентуално през септември.

Все още няма коментари

Още

Сърбия залага на въоръжаването
Защо се обсъжда държавна субсидия за завода на "Фолксваген"
Излизат нови скандални факти около осиновените близначки в САЩ

20.08.2019

Искра Ценкова

1019 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×