facebook
twitter

Чужбина

Вашингтон заплаши Брюксел с нови мита за $4 млрд.

373
 ЕПА/БГНЕС
САЩ и ЕС заплашиха да си наложат взаимно мита заради спора около субсидиите за американския самолетостроител "Боинг" и европейския "Еърбъс".

Службата на постоянния търговски представител на САЩ предлага да бъдат въведени допълнителни мита за вноса на стоки от ЕС на стойност 4 милиарда долара, съобщиха световните агенции. Предложението обхваща 89 митнически подкатегории, включващи продукти като маслини, италиански сирена и шотландско уиски. Те се добавят към първоначалния списък от стоки на стойност около 21 млрд. долара, който бе публикуван на 12 април.

Митата са част от продължителния спор между Вашингтон и Брюксел за субсидиите в гражданската авиация. САЩ и ЕС заплашиха да си наложат взаимно мита за милиарди долари в спора пред Световната търговска организация (СТО), който продължава близо 15 години около субсидиите за американския самолетостроител "Боинг" и европейския "Еърбъс". Службата на постоянния търговски представител уточни в изявлението си, че списъкът е отговор на публични коментари и допълнителни анализи.

СТО постанови, че двата най-големи самолетостроителни концерна в света са получавали вредни субсидии за милиарди долари в няколко случая, бележещи най-големия в света търговски спор. Очаква се организацията да вземе решение по искането на САЩ за санкционни мерки през лятото или евентуално през септември.

Все още няма коментари

Още

Двама души бяха ранени след стрелба край Белия дом

11.08.2020

Обновена

1466 9
Заразените с COVID-19 по света прехвърлиха 20 милиона

10.08.2020

Обновена

769 6
Кание Уест отпадна от битката за президент заради фалшиви подписи

08.08.2020

452 2

Влез или се регистрирай за да коментираш