facebook
twitter

Чужбина

US щати съдят Тръмп заради извънредното положение

САЩ и Русия дестабилизират света, сочи глобално проучване
277
ЕПА/БГНЕС
Стотици протестираха в Ню Йорк срещу обявеното извънредно положение от президента Доналд Тръмп.

Коалиция от 16 американски щата начело с Калифорния внесе съдебен иск срещу решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да обяви извънредно положение, за да заобиколи отказа на Конгреса да финансира стена на границата с Мексико, предадоха агенциите. В понеделник главният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера обвини администрацията, че нарушава Конституцията на САЩ. "Президентът Тръмп се отнася към върховенството на закона с пълно презрение", отбеляза Бесера. Той обяви, че "започва дело срещу президента Тръмп, за да блокираме злоупотребата с президентските правомощия". Съдебният иск бе внесен в Окръжния съд на Северна Калифорния. Главните прокурори на още 15 американски щата се присъединиха към жалбата - Вирджиния, Делауер, Илинойс, Колорадо, Кънектикът, Мейн, Мериленд, Мичиган, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон и Хавай. Президентът на САЩ обяви национално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да си набави средства за построяване на обещаната от него стена по границата с Мексико с цел спиране на нелегалната имиграция. По-рано Конгресът отпусна близо 1.4 милиарда долара за погранична стена, а извънредното положение би позволило на Тръмп да си набави още 6.7 милиарда долара. Извънредното положение позволява на президента да ползва бюджета на Пентагона и заделени от Конгреса за други цели пари за строежа на граничната стена, която обеща в предизборната си кампания през 2016 г. Според Тръмп тази стена е нужна за ограничаване на броя на незаконните имигранти и наркотрафика през южната граница на САЩ. 

Почти еднакъв дял - съответно 56% и 52% от 52 494 интервюирани граждани по целия свят имат негативно мнение по отношение на ролята на двете военни сили - САЩ и Русия, като само един от четирима вярва, че външната им политика има стабилизиращo въздействие върху международните отношения. Това показва новото социологическо проучване на Галъп интернешънъл, наречено "Край на годината", в което са участвали техни партньори в 57 страни по света, представляващи населението на всички страни от Г-20 (с изключение на Китай) и около 57% от световното население. Около 2/3 трети от руснаците са убедени, че външната политика на тяхната държава има стабилизиращ ефект. Процентът сред американските граждани по отношение на външната политика на САЩ обаче е значително по-нисък - това отразява дълбоките вътрешни разделения в обществото им. Глобално Европейският съюз се възприема като най-стабилизиращата сила в света и има положителни стойности във всички изследвани региони с изключение на Русия и Западна Азия.

Данните от България сочат сериозно одобрение за международната политика на Европейския съюз, като 60% смятат, че тя е стабилизираща, а 16% са на обратната позиция. Противоположно, с ниска нетна стойност - 36%, е отношението на българите към външната политика на САЩ. По отношение на руската външна политика 43 на сто от българските граждани са отговорили положително - срещу 27% отрицателно. Останалите нямат мнение.

 

 ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Американският сенатор Бърни Сандърс от щата Върмонт обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2020 г. 77-годишният сенатор, описващ себе си като демократичен социалист и изправил се срещу Хилари Клинтън на първичните избори на Демократическата партия през 2016 г., заяви пред общественото радио на Върмонт, че възнамерява отново да се кандидатира за номинацията. Сандърс предефинира политиката на демократите и спечели верни привърженици с ревностната защита на либерални идеи като безплатно висше образование и общодостъпна система на здравеопазване. Но той ще се изправи пред няколко други кандидати на демократите, които искат също да се харесат на партийния електорат.

Ключови думи:

САЩ, Тръмп, дело, сандърс
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

US производители на чипове също бойкотират Huawei

20.05.2019

5402 65
Тръмп: Ако Иран иска да се бие, това ще е официалният му край

20.05.2019

2167 49
САЩ изпращат войски в Персийския залив заради Иран

20.05.2019

483 2

Коментари

ablepsia

US щати 

 

Още можете, хеле пък в озаглавяването!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×