Медия без
политическа реклама

Турските банки бойкотират кмета на Истанбул

09 Дек. 2019
ЕПА/БГНЕС
Опозиционният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу обикаля Европа, за да търси финансиране за развитието на мегаполиса.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който е от опозиционната Народнорепубликанска партия, е принуден да обикаля Европа в търсене на финансови възможности за развитието на града, съобщи "Дойче веле". Управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган саботира инициативите на градоначалника. Опозиционерът е начело на мегаполиса, ръководен почти четвърт век от управляващата партия на Ердоган. За банките отговаря държавен фонд, оглавяван пак от Ердоган и от неговия зет - финансовия министър Берат Албайрак.

Имамоглу има планове да разшири градската инфраструктура и най-вече мрежата на метрото, за което се нуждае от 3.5 млрд. евро, но държавните банки отказват да отпуснат парите. "В момента вратите на държавните банки са плътно затворени, дори и най-делничните нужди не могат да се покрият с държавни кредити", оплаква се Имамоглу, който пое поста преди 5 месеца след изключително оспорвани избори, които дори бяха касирани.

Затова той е принуден да търси пари в чужбина. През последните седмици Имамоглу бе в Париж, Лондон и Берлин, като постигна скромен успех - Френската агенция за развитие се съгласи да предостави 86 млн. евро, а Дойче банк - 110 млн. евро.

Още по темата