facebook
twitter

Чужбина

Турските банки бойкотират кмета на Истанбул

755
 ЕПА/БГНЕС
Опозиционният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу обикаля Европа, за да търси финансиране за развитието на мегаполиса.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който е от опозиционната Народнорепубликанска партия, е принуден да обикаля Европа в търсене на финансови възможности за развитието на града, съобщи "Дойче веле". Управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган саботира инициативите на градоначалника. Опозиционерът е начело на мегаполиса, ръководен почти четвърт век от управляващата партия на Ердоган. За банките отговаря държавен фонд, оглавяван пак от Ердоган и от неговия зет - финансовия министър Берат Албайрак.

Имамоглу има планове да разшири градската инфраструктура и най-вече мрежата на метрото, за което се нуждае от 3.5 млрд. евро, но държавните банки отказват да отпуснат парите. "В момента вратите на държавните банки са плътно затворени, дори и най-делничните нужди не могат да се покрият с държавни кредити", оплаква се Имамоглу, който пое поста преди 5 месеца след изключително оспорвани избори, които дори бяха касирани.

Затова той е принуден да търси пари в чужбина. През последните седмици Имамоглу бе в Париж, Лондон и Берлин, като постигна скромен успех - Френската агенция за развитие се съгласи да предостави 86 млн. евро, а Дойче банк - 110 млн. евро.

Все още няма коментари

Още

По заръката на премиера държавата спря финансирането на футбола

07.02.2020

Обновена

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

5375 24
Държавата дава милиони за състезания по ски, тенис и борба

08.02.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

700 6
Пътнически самолет претърпя инцидент на летището в Истанбул

05.02.2020

1525 13

Влез или се регистрирай за да коментираш