facebook
twitter

Чужбина

Турция пак започна масови арести на гюленисти

312
 EПА/БГНЕС
Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу обяви поредната "мащабна операция" срещу привържениците на проповедника Фетуллах Гюлен.

Турската прокуратура издаде заповеди за арест на 1112 души заради подозрения, че са свързани с мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, когото Анкара смята за главен организатор на неуспешния опит за преврат от юли 2016 г., писа британският в. "Гардиън". Това е поредната акция за масови арести на гюленисти. За повечето от тях има съмнения, че са участвали в манипулиране на изпитите за прием в полицейската академия през 2010 г. Според обвинението заподозрените са разполагали с верните отговори на изпитите преди провеждането им. Смята се, че по този начин членове на движението на Гюлен са успели да се инфилтрират в полицията, съдебната власт и други институции. Арестувани са вече над 650 от лицата, за които са издадени заповеди за задържане, като сред тях има 130 служители на активна служба. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обяви началото на поредната "мащабна операция" срещу гюленистите. "Ще приключим с тях", заяви той. 

 

ПОСЛЕДСТВИЯ

След неуспешния опит за преврат Турция арестува 77 000 души, а други 130 000 бяха уволнени от полицията, съдебната система, научните среди, държавната администрация и други заради съмнения, че са част от т.нар. "паралелна държава", зад която според властта в Анкара стои Фетуллах Гюлен. От години той живее в самоналожено изгнание в САЩ.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пентагонът осъзна, че Турция няма да се откаже от руските С-400

16.01.2020

9750 21
Първите разузнавачи на Турция и Сирия се срещнаха в Москва

14.01.2020

780 2
Иран започна арести заради сваления украински самолет

14.01.2020

1419 25

Коментари

Paco Pacov

Явно вече Ердоган губи позиции и контрол. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×