facebook
twitter

Чужбина

Турция намалява казармата на 6 месеца

Срещу 5000 долара ще може да се служи само месец, предвижда законопроект
1 258
 Хюриет
Явуз Селим Киран

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция внесе законопроект срокът на наборната военна служба да бъде намален от 12 на 6 месеца и да направи постоянна платената военна служба за онези, които могат да си го позволят, съобщи в."Хюриет". "Според законопроекта за новата военна служба срокът на военната служба ще бъде намален на 6 месеца, а платената военна служба ще бъде направена постоянна", уточни пред журналисти Мехмет Мус, който е зам.-председател на групата на ПСР в Меджлиса. От турските граждани ще се изисква да преминават едномесечно военно обучение и ще могат да бъдат освобождавани  останалите пет месеца от службата, ако заплатят 31 000 турски лири (5000 долара), предвижда проектозаконът. Очаква се той да бъде обсъден в Меджлиса през следващата седмица, след като мине през Комисията по бюджет и планиране.

Досега програмата за отказване от задължителната военна повинност срещу заплащане беше временна, но с промяната властите се надяват да стимулират бюджета на страната, съобщи Блумбърг. Турските власти са разрешавали т.нар. „платена“ военна служба само четири пъти през последните 20 години. Първият път бе след унищожителното земетресение от 1999 г. в региона Мармара, след това през 2011 г., 2014 г. и 2018 г. През декември м.г. министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че турската държава е събрала общо 9.5 млрд. турски лири (1.8 млрд. долара) от такси от над 635 000 души, съобщи Анадолската агенция. Доскоро програмата беше ограничена в броя участници, като таванът бе до 145 000 мъже годишно, в зависимост от нуждите на армията.

Към момента едни от основните ангажименти на турската армия са свързани с продължаващия конфликт с кюрдите в страната и чужбина, както и участието на Анкара в конфликта в съседна Сирия.

НАПРЕЖЕНИЕ

Зам.-министърът на външните работи на Турция Явуз Селим Киран опроверга информацията на медиите, че Вашингтон е поставил ултиматум на Анкара да се откаже от покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400 до края на първата седмица на юни, съобщи телевизия Хабер. „Не е имало нищо такова на официално ниво. През март САЩ обновиха своето предложение за доставка на зенитно-ракетни системи „Пейтриът“. Всъщност ние смятаме, че е ставало въпрос именно за това предложение“, подчерта Киран, който е на визита във Вашингтон. Той посочи, че Анкара не е съгласна с използването на американски санкции съгласно закона CAATSA („За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“), тъй като договорът с Москва за доставката на С-400 е сключен преди приемането на този закон. Киран каза, че очаква САЩ да отговарят на предложението на Анкара да създадат работна група, която да се занимава с този казус.     

Ключови думи:

Турция, казарма, платена, САЩ, С-400
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп обяви "Антифа" за терористична организация

31.05.2020

1957 32
САЩ обвини Русия за фалшиви либийски банкноти за 1,1 млрд.долара

31.05.2020

834 4
САЩ прекъсват отношенията си със Световната здравна организация

29.05.2020

2584 22

Коментари

LAIO

Сега ясно ли ви е защо Каракачанката и ко искат да правят задължителна военна служба. По-доходно е от паспорти.

ЗИП
снимка на ЗИП

Лудница некфа....

 

Ердо де факто унищожава армията. Макар, че е  напълно разбираемо след 2016г.

 

Кфа е тая армия в която може да се служи 1 месец ? Дори шест. Тва не е армия....

 

Аз доколкото съм запознат турската армия е наборна.

 

Ако има колеги от Турция нека разяснат ситуацията.

 

 

segal

В демократичните държави няма задължителна казарма или е задължителна за всички граждани.

Швеция, Норвегия, Швейцария, Израел - всички граждани - независимо от пола - задължително служат, ако са годни за военна служба.

Другите цивилизовани държави имат изцяло доброволни армии и са премахнали военната каторга (задължителната казарма е принудителен труд).

Каракачанов говори за доброволна казарма, което е объркващо, защото и сега българската армия е доброволна. Опитват се да направят нещо като 3-4 месеца доброволна военна подготовка, след която няма да са длъжни да служат три години, както подписват договор професионалните военни.

Сега за войници кандидатстват разни, които не могат да вземат изпитите и медицинските прегледи, а Каракачанов иска като американците да предложи няколко месеца военна подготовка и които искат после да останат на служба с договор за професионални войници.

За турците не е новост да се откупват. През 1908 г. в Царство България турците също не са ги вземали в казармата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×