Медия без
политическа реклама

Турция намалява казармата на 6 месеца

Срещу 5000 долара ще може да се служи само месец, предвижда законопроект

24 Май 2019
Хюриет
Явуз Селим Киран

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция внесе законопроект срокът на наборната военна служба да бъде намален от 12 на 6 месеца и да направи постоянна платената военна служба за онези, които могат да си го позволят, съобщи в."Хюриет". "Според законопроекта за новата военна служба срокът на военната служба ще бъде намален на 6 месеца, а платената военна служба ще бъде направена постоянна", уточни пред журналисти Мехмет Мус, който е зам.-председател на групата на ПСР в Меджлиса. От турските граждани ще се изисква да преминават едномесечно военно обучение и ще могат да бъдат освобождавани  останалите пет месеца от службата, ако заплатят 31 000 турски лири (5000 долара), предвижда проектозаконът. Очаква се той да бъде обсъден в Меджлиса през следващата седмица, след като мине през Комисията по бюджет и планиране.

Досега програмата за отказване от задължителната военна повинност срещу заплащане беше временна, но с промяната властите се надяват да стимулират бюджета на страната, съобщи Блумбърг. Турските власти са разрешавали т.нар. „платена“ военна служба само четири пъти през последните 20 години. Първият път бе след унищожителното земетресение от 1999 г. в региона Мармара, след това през 2011 г., 2014 г. и 2018 г. През декември м.г. министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че турската държава е събрала общо 9.5 млрд. турски лири (1.8 млрд. долара) от такси от над 635 000 души, съобщи Анадолската агенция. Доскоро програмата беше ограничена в броя участници, като таванът бе до 145 000 мъже годишно, в зависимост от нуждите на армията.

Към момента едни от основните ангажименти на турската армия са свързани с продължаващия конфликт с кюрдите в страната и чужбина, както и участието на Анкара в конфликта в съседна Сирия.

НАПРЕЖЕНИЕ

Зам.-министърът на външните работи на Турция Явуз Селим Киран опроверга информацията на медиите, че Вашингтон е поставил ултиматум на Анкара да се откаже от покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400 до края на първата седмица на юни, съобщи телевизия Хабер. „Не е имало нищо такова на официално ниво. През март САЩ обновиха своето предложение за доставка на зенитно-ракетни системи „Пейтриът“. Всъщност ние смятаме, че е ставало въпрос именно за това предложение“, подчерта Киран, който е на визита във Вашингтон. Той посочи, че Анкара не е съгласна с използването на американски санкции съгласно закона CAATSA („За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“), тъй като договорът с Москва за доставката на С-400 е сключен преди приемането на този закон. Киран каза, че очаква САЩ да отговарят на предложението на Анкара да създадат работна група, която да се занимава с този казус.     

Ключови думи:

Турция, казарма, САЩ, С 400

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?