Quantcast
Тунис изпадна в политическа криза | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Тунис изпадна в политическа криза

354
 БГНЕС
Протестиращ на покрива на парламента в столицата Тунис.

Президентът на Тунис Каис Саид обяви замразяването на дейността на парламента в страната и уволни министър-председателя Хичем Мечичи, предаде АФП. Това се случи след като хиляди тунизийци протестираха в няколко града срещу политическата криза, парализирала страната от месеци насам, породена от ковид пандемията и последвалата икономическа нестабилност.

След съобщението на президента столицата Тунис бе залята от ликуващи тълпи и развени знамена, а сецената много напомни на протестите през 2011 г., когато от власт бе свален управлявалият 22 години Зин ел Абидин бен Али, предава в. ''Гардиън''.

Управляващата умерена ислямистка партия ''Ан-Нахда'' заклейми решението на президента като "държавен преврат срещу революцията", предаде БГНЕС. ''Това, което извърши Каис Саид, е държавен преврат срещу революцията и срещу конституцията, а членовете на ''Ан-Нахда'' и тунизийския народ ще защитават революцията“, написа партията в изявление на страницата си във ''Фейсбук''.

След като замрази парламента, президентът на Тунис забрани на председателя на законодателния орган Рашид ал Гануши и 64-ма депутати да напускат страната, съобщава порталът Tunisie Numerique. Забраната се отнася за парламентаристите, по отношение на които се водят съдебни дела.

Каис Саид ще поеме изпълнителната власт заедно с нов премиер, чието име ще бъде съобщено по-късно. Той подчерта, че действа в рамките на закона и отговаря на исканията на хората. По-късно президентският кабинет поясни, че работата на парламента е замразена за 30 дни, а армията на Тунис обгради сградата на парламента.

Повече от 18 хил. души в 12-милионната държава са починали от коронавирус от началото на пандемията, което е претоварило здравната система и е осакатило туристическата индустрия, която представлява 16% от БВП на Тунис.

 

Ключови думи:

Тунис, протести

Още

Днес има нов протест в Айтос срещу тежкотоварния трафик в града

19.09.2021

109
Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

05.09.2021

Обновена

7940
Полицаите извършиха престъпление спрямо протестиращи деца

31.08.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

3016