Quantcast
Тръмпистът Болсонаро оспорва изборните резултати в Бразилия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Тръмпистът Болсонаро оспорва изборните резултати в Бразилия

По примера на бившия президент на САЩ отиващият си държавен глава на Бразилия хвърля подозрение върху машините за поражението си на изборите
339
 БГНЕС
Болсонаро още не може да повярва, че е загубил изборите, и вини машинния вот

Крайнодясната партия на отиващия си президент на Бразилия Жаир Болсонаро оспори някои резултати на изборите през октомври, на които той загуби с малка разлика от левия кандидат Луис Инасио Лула да Силва, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Либералната партия поиска от избирателния съд да отхвърли бюлетините от някои машини за гласуване, които според нея са били компрометирани по време на втория тур.

Партията на Болсонаро се представи по-добре от очакваното на първия тур. Тя не е представила доказателства за твърденията си за грешки в машините.

Победата на Лула - с 50,9 % срещу 49,1 % на г-н Болсонаро - бе потвърдена от Висшия избирателен съд (TSE), така че оспорването може да не стигне далеч.

То се отнася до около 280 000 машини за гласуване, чиито модели са били внедрени преди 2020 г.  Болсонаро и преди е твърдял, че бразилската система за машинно гласуване не е защитена от измами. Той бе един от малкото държавни глави, които до последно подкрепяха Доналд Тръмп, че и в САЩ е имало изборна измама.

Болсонаро, макар и да не призна поражението си, даде зелена светлина за прехода към президентския пост, като заяви, че ще се придържа към конституцията. След като загуби изборите на 30 октомври, той се оттегли от общественото внимание.

Според партията му, ако въпросните гласове бъдат добавени, той би спечелил изборите с 51,05% от валидните гласове срещу 48,95% за Лула да Силва.

Още

Новите ОДС ще победят на 2 април

30.01.2023

ПЕТЬО ЦЕКОВ

8812
Дани Алвеш изигра първия си мач в затвора

30.01.2023

482
ДСБ се съгласи за общи листи с ПП на изборите през април

28.01.2023

1622