facebook
twitter

Чужбина

Триметрова рогата костенурка смая палеонтолози във Венецуела

Най-голямата праисторическа костенурка е имала оръжие срещу 10-метрови крокодили
1137
 ТАСС
На главата на гигантската костенурка ясно личи вкаменелост от рог

Останки на най-голямата праисторическа костенурка бяха намерени във Венецуела, където палеонтолози бяха смаяни от размерите й – 3 метра дължина и тегло над един тон, съобщи научното списание Science Advances. Изненадващо е, че древната рептилия Stupendemys geographicus е била рогата. С това оръжие тя се е отбранявала срещу 10-метровите крокодили, пълзели по земята пред 9-6 млн. години.

Праисторическата костенурка, която е имала размерите и теглото на автомобил, е била сто пъти по-голяма от днешните си най-големи наследници. Първите вкаменелости от този вид, живял през миоцена, са намерени в северната част на Южна Америка през 70-те години. Но те не са давали пълна представа за нейния размер и външен вид. Новите разкопки в пустинята Татакоа (Колумбия) и в района Урумако (Венецуела) за пръв път разкриват, че мъжките екземпляри са имали рога. Това е била защитата им срещу големите хищници.

Изследванията са концентрирани по северното крайбрежие на Венецуела, където земните породи са се сформирали през втората половина на миоцена. Тогава равнището на морето е било значително по-високо и в Южна Америка е имало много плитководни заливи и пресноводни езера и блата. В тази среда се е сформирала уникална флора и фауна, но повечето видове са измрели в далечното минало.

 

Все още няма коментари

Още

Парламентът във Венецуела вече има двама председатели

06.01.2020

Обновена

4213 21
ЕС удължи санкциите срещу Венецуела

11.11.2019

219 2
Салвадор изгони венецуелските дипломати заради Мадуро

03.11.2019

611 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×