Медия без
политическа реклама

Тексас облекчи носенето на оръжия

Американците купуват бронирани ученически раници за децата си след масовите стрелби

08 Авг. 2019
Полицейски служители и агенти на ФБР продължават да изучават мястото на стрелбата край магазина "Уолмарт" в Ел Пасо, щата Тексас.
ЕПА/БГНЕС
Полицейски служители и агенти на ФБР продължават да изучават мястото на стрелбата край магазина "Уолмарт" в Ел Пасо, щата Тексас.

Независимо от кървавата стрелба в град Ел Пасо през миналия уикенд, при която загинаха 22-ма души, в американския щат Тексас облекчават правилата за свободно носене на оръжия, съобщи телевизия Ен Би Си Нюз. Законът, одобрен доста преди нападението, ще влезе в сила от 1 септември, точно когато ще се навърши едни месец от трагедията, и е бил подписан от губернатора Грег Абът преди стрелбата. Тогава от влиятелната Национална асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (НРА) определиха този закон като "много успешен", който ще остави с "празни ръце" противниците за по-стриктен контрол над оръжията в САЩ.

В Тексас има над 1.4 милиона законни притежатели на оръжия, там са и пет от 20-те най-смъртоносни инцидента с масови стрелби в историята на страната от 1900 г. НРА оказва много сериозно влияние на политическия живот в Тексас, лобирала е за поне 10 нови закона, които позволяват по-свободно съхраняване или носене на оръжия и муниции в такива обществени места като църкви, приемни домове и училища. Сенатор Дона Кембъл, която прокара закона, заяви, че тези, които "имат намерение да извършат зло", ще внесат оръжие в църква независимо от законовите разпоредби. Според новия закон собствениците на жилища, които ги дават под наем, вече няма да може да включват клаузи в договорите, които забраняват оръжия, защото това нарушава Втората поправка в конституцията.

Търсенето на бронирани ученически раници в САЩ се е повишило след двете масови стрелби миналия уикенд, при които бяха убити повече от 30 души, писа The Hill. Все повече компании предлагат бронирани раници, с които учениците биха могли евентуално да се предпазят, ако бъдат атакувани в училище. Тези раници струват около 200 долара и повишаване на търсенето им имаше и след масовото убийство в училището в Паркланд, щата Флорида, през м.г., когато загинаха 17 души. След двете кървави престъпления в Ел Пасо и Дейтън продуктът отново е актуален, особено с оглед приближаващото начало на учебната година в САЩ. Някои компании продават и отделни предпазни плочи, които могат да се сложат във всяка раница. "Това може да е разликата между живота и смъртта", казва Ясир Шейх от една от компаниите производители. След масовото убийство в Паркланд в САЩ е имало по една стрелба в училище на всеки 12 дни.

 

НЕДОВОЛСТВО

Американският президент Доналд Тръмп се очакваше да бъде посрещнат хладно в сряда, когато кацне в Ел Пасо, Тексас. Той ще посети града няколко дни след като 21-годишен нападател, възхваляващ върховенството на бялата раса, уби 22-ма души и рани 24-ма в магазин на веригата "Уолмарт". Президентът може също да бъде посрещнат от протести и в Дейтън, Охайо, където през уикенда беше извършено второ масово убийство и загинаха девет души. 24-годишният убиец Конър Бетс е проявявал интерес към идеологии на насилието и е бил "очарован" от масовите убийства по света, съобщиха ФБР и негова бивша приятелка, съобщи Си Ен Ен.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата