facebook
twitter

Чужбина

СЗО: Дезинформацията възроди морбили в Европа

Албания, Чехия, Гърция и Великобритания са изгубили статута си на "изкоренили дребната шарка"
687
 ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) отчита "драматично възраждане" на болестта морбили (дребна шарка) в Европа, отчасти подхранвано от отказа от ваксинация, съобщиха световните агенции. "Дезинформацията относно ваксините е също толкова заразна и опасна, колкото болестите, чието разпространение подпомага", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Според организацията разпространението на болестта се дължи на лошите здравни системи и заблуждаваща информация за ваксините. "Категорично има семейства, общности, хора, които получават погрешна информация не само за сериозността на заболяването и рисковете, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им. Така че подвеждащата информация е все по-голяма заплаха“, се казва в документа.

В доклад на СЗО се посочва, че през първата половина на т.г. са регистрирани около 90 000 случая на заболяването - двойно повече, отколкото за същия период на 2018 г. Докладваните случаи на заболяването пък са скочили близо три пъти за последната една година. Въпреки въвеждането на по-строга политика в редица европейски страни противопоставянето на определени групи хора на ваксинацията подхранва епидемията на континента. През юли правителството на Германия, където през т.г. са регистрирани над 400 случая на морбили, например предложи имунизацията да стане задължителна за деца и служители в детски градини и училища.

Най-много случаи на дребна шарка - 84 000, са регистрирани в Украйна, където през февруари беше съобщено, че от болестта са починали десетки хора. Следват Казахстан и Грузия. От СЗО съобщават още, че четири страни - Албания, Чехия, Гърция и Великобритания, са изгубили статута си на "изкоренили дребната шарка".

В някои развити страни процентите на ваксинация спадат рязко след публикуването на изследване в края на 90-те години на миналия век, свързващо комбинирана ваксина срещу морбили, заушка и рубеола с аутизъм. Оттогава здравните власти се борят да опровергаят погрешното схващане за безопасността на ваксината.

ОПАСНОСТ

"Имаме притеснителна тенденция във всички региони на света към увеличение на случаите на морбили, с изключение на Америките, но намаляването там е съвсем малко. Така че имаме държави, където ваксинирането е недостатъчно, но имаме и страни, където ваксините покриват почти цялото население и въпреки това се намират малки неваксинирани общности, които водят до епидемия“, заяви директорът на отдела за ваксинация към СЗО Кейт О'Брайън. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ: Русия дезинформира за Covid-19 през мрежа от портали

09.08.2020

3805 48
България съвсем загърби европейското законодателство

05.08.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

6000 11
Общинар в Дупница е задържан за заплаха с пистолет

28.07.2020

1714 8

Коментари

Хаджи Генчо-A

"БИОЛОГИЧНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ НА САЩ?      МИЛИОНИ ЗАРАЗЕНИ ОТ МОРБИЛИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ."

__________________________________________

https://bgr.news-front.info/2019/08/29/biologichnite-laboratorii-na-sashh-milioni-zarazeni-ot-morbili-po-tseliya-svyat/

__________________________________________

Чакаме "диагноза" по въпроса.

Evasion

Епа чекай си го на bgr.news-front.info, що го чекаш тука?!?

Четенето на "съвети" от изкукали тетки из разни форуми от сорта на бегемама е пагубно...

Apolitichen

"Категорично има семейства, общности, хора, които получават погрешна информация не само за сериозността на заболяването и рисковете, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им. Така че подвеждащата информация е все по-голяма заплаха“, се казва в документа.

СЗО защо тогава продължава да разпространява заблуждаваща информация за ефективността на петторни-десеторни ваксини, да представя (и задължава за покупката) противоинфекциозни лекарствени продукти като противогрипни ваксини.

Съвсем нормално е човек да откаже продукт (ваксина), когато не може да провери какво е съдържанието ѝ от към вредни вещества - живачни съединения, лактози, целолози, въглеродни оксиди или прекурсори на такива и други, обявени от екоталибаните за "убийци".

Влез или се регистрирай за да коментираш