Quantcast
Съветът на Европа: Коронавирусът заразява държавите и с корупция | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Съветът на Европа: Коронавирусът заразява държавите и с корупция

949
 Илияна Кирилова

Антикорупционният орган на Съвета на Европа - GRECO, предупреди за растящи рискове от корупция покрай извънредната ситуация с коронавируса. Организацията публикува насоки към 50-те членуващи в нея държави, включително и България, къде да насочат вниманието си за гарантиране на публичността и обществения интерес в условия на криза.

"Докато страните са изправени пред една безспорно извънредна ситуациия, съпътстващите я концентрация на власт, допускането на изключения от фундаментални права и свободи, наливането на големи суми в икономиките създават корупционни рискове, които не бива да се подценяват. Съветът на Европа е последователен в препоръките за повишена прозрачност, контрол и отчетност, като в ситуация на пандемия тези инструменти стават още по-ключови", се изтъква в насоките към страните-членки. 

Секторът на здравеопазването е най-рисков заради нуждата от спешни доставки, пренатовареността на лечебните заведения и голямото натоварване върху плещите на медицинските специалисти, предупреждава GRECO. Особено критични са спешните обществени поръчки, които се провеждат по специални правила заради нуждата от бързане. По-голямата прозрачност е ключова за повишения риск от корупция при тези поръчки, препоръчват специалистите. 

В ситуция на недостиг на различни видове защитни средства и апаратура проблемни се оказват и дребните подкупи дори в страни, в които такива практики не са особено разпространени, предупреждават от организацията. Повишен е и рискът от корупция и лобиране при разработването на нови лекарства и ваксини срещу вируса. Към подобни разработки се насочват огромни суми и в тази връзка контролът и публичността за работата на регулаторните органи следва да бъде повишена. Всички контакти на заемащи висши длъжностит с лобисти и трети страни, които се стремят да повлияят върху вземани от правителствата решения следва да са публични. Налице е и повишен риск от измами покрай вируса, предупреждава Съветът на Европа. Особено притеснение буди предлагането на фалшифицирани медицински стоки и такива без нужните разрешения,  подобни нарушения следва да се криминализират, препоръчва GRECO. Корупционният риск расте и в частния сектор - предлагане на подпуки за предвижване на изостанали процедури, подправяне на документи за покриване на критерии на правителствени програми в подкрепа на бизнеса и др.

В тази ситуация на изместващи се правомощия към изпълнителната власт ролята на другите власти като законодателна и съдебна, на институции като омбудсман, антикорупционни агенции, медии и гражданско общество е ключова. Анонимността на подаващи сигнали, особено в сектора на здравеопазването, следва да се гарантира. 

Още

Пеевски заведе дело в САЩ заради санкциите по „Магнитски“

12.08.2022

1665
Бандити в МВР - колко мило, колко родно
От Миталов до "Магнитски": тук нищо не се случва