facebook
twitter

Чужбина

Сърбия се готви да върне казармата

529
ЕПА/БГНЕС
Александър Вучич приветства Еманюел Макрон след словото му на сръбски език на "Калемегдан".

Сърбия вероятно ще въведе отново задължителна военна служба от следващата година, писа в. "Сръбски телеграф". Темата се обсъждала вече почти година. Военният анализатор Мирослав Лазански е цитиран да казва, че на Сърбия не ѝ достига армия, защото професионалните войници вече имат повече от 30 години служба и не са пригодни физически да изпълняват задачите си.

„В Сърбия липсват обучена резервна армия и действаща армия. При всички предишни сблъсъци беше доказано, че военните, които са отслужили срок на наборна служба, са най-добрите“, каза Лазански. Според него Сърбия вероятно ще запази комбинираната система, според която част от войската ще бъдат професионални войници, някои войници по договори и част от армията, която служи за задължителна военна служба.

Белград и Париж се договориха за поръчки на ракети "Мистрал" по време на първото посещение на френски президент в Белград от 18 г. Еманюел Макрон и Александър Вучич подписаха 22 двустранни споразумения. Макрон говори почти 4 минути на сръбски език пред Вучич и останалите гости на церемония в парка при културно-историческия комплекс "Калемегдан". 

"Време ми е да ви кажа от името на страната си - Франция ви обича, както вие я обичате. Франция знае всичко, което дължи на мъченическата и сърцата Сърбия по време на Великата война (терминът, с който се обозначава Първата световна война заради последвалото създаване на Кралството на сърби, хървати и словенци - б.р.), което дължи на войниците им, загинали, за да живеем ние свободни", каза президентът. "Франция никога няма да забрави жертвата на сръбския народ, пролятата кръв, изгнаничеството, неизмеримата болка на оцелелите."

Ключови думи:

Сърбия, армия, Франция
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сърбия залага на въоръжаването
Русия и Сърбия: Военното ни сътрудничество е много активно

18.08.2019

1079 23
Задържаха над един тон кокаин във Франция

15.08.2019

433 3

Коментари

Предводител на ...

Волимо Француску као што је она волела нас 1914-1918

бонго-бонго

Великата война (терминът, с който се обозначава Първата световна война заради последвалото създаване на Кралството на сърби, хървати и словенци - б.р.),

Абе откъде ви хрумват подобни щуротии?

https://livre.fnac.com/a6495566/Stephane-Audoin-Ro...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×