facebook
twitter

Чужбина

Студентите в Хонконг откриха нов фронт на протести

268
ЕПА/БГНЕС
Студенти издигнаха лозунги "Бойкот за свобода" и "Да си върнем Хонконг" при протестната си акция, с която бойкотираха началото на учебната година в Китайския университет в Хонконг.

Студентските лидери в Хонконг обявиха двуседмичен бойкот на лекциите от новата учебна година, която започна вчера. Те са сред лидерите на 13-седмичните протести срещу управляващите заради внесения от тях проектозакон за екстрадиране на заподозрени в престъпления в Китай. Организаторите на протестните акции призоваха и за обща стачка в понеделник и вторник.

Студентските лидери заплашиха и с по-нататъшни действия, ако правителството не отговори адекватно на петте искания на протестиращите, които включват отмяна на спорен законопроект за екстрадиция, всеобщо избирателно право и независимо разследване за предполагаеми полицейски злоупотреби по време на протестите. "Две седмици трябва да са достатъчни, за да може правителството наистина да помисли как да реагира", заяви Дейвид Вон, изпълняващ длъжността президент на Съюза на студентите в хонконгския университет. Стотици студенти се събраха на демонстрация в университета вчера. Учениците от гимназиите предупредиха, че ще протестират по един ден всяка седмица в подкрепа на демократичните искания.

 

9000 ученици от над 200 средни училища участват в протестите.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Стратегия на МОН ще връща студентите на лекции

13.11.2019

455 11
Само 20% от студентите ходят редовно на лекции
Полицията в Хонконг масово стреля по демонстранти

12.11.2019

133

Коментари

venstar

И какво, ако не отидат на лекции? Ако провалят семестъра, ще трябва да го повторят. Може би не в същия състав. Не съм чул да са окупирали университетски сгради. Щом искат, нека си подскачат по улиците, да ги пръскат с оцветяващи течности и да ги прибират по участъците. Хонг Конг е прекалено важен за Китай за да си позволи някой да му проваля плановете. 

Не разбрах, тайландците успяха ли да си докарат корабите за евакуация на своите сънародници или Китай и на тях им показа червена светлина, както направи на американските военни кораби, които искаха да влезнат в пристанището?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×