Quantcast

Медия без
политическа реклама

Срещата Байдън - Ердоган ще промени настроенията между Турция и САЩ

27 Май 2021
ЕПА/БГНЕС

Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган първата му лична среща с американския президент Джо Байдън следващия месец ще постави началото на нова ера в отношенията между Турция и САЩ, съобщи в. ''Сабах'', предаде БГНЕС.

''Вярвам, че срещата ни с Байдън на срещата на върха на НАТО ще бъде предвестник на нова ера'', каза Ердоган в обръщение, докато провеждаше кръгла маса с група от ръководители на големи американски компании по повод реформи и инвестиции в Турция. В срещата взеха участие представители на Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble и Johnson & Johnson.

Ердоган благодари на компаниите, които вярват в Турция, и поиска от американските корпоративни ръководители да подобрят връзките със страната. ''Въпреки че понякога имаме различия в идеите, нашето партньорство успя да преодолее всякакви затруднения'', каза Ердоган.

Вестник ''Сабах'' казва, че под ''различия в идеите'' турският президент има предвид редица въпроси, които обтягат двустранните връзки между двете страни - от закупуването от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 до подкрепата на САЩ за терористичната група YPG, както и отказа на САЩ да екстрадират Фетхуллах Гюлен.

Ердоган подчерта, че Турция и САЩ трябва да въведат в действие механизми за икономическа стратегия и партньорство, подчертавайки целта годишният обем на търговия между двете страни да достигне до 100 млрд. долара. ''За да постигнем целта си от 100 милиарда долара обем на търговия, ние се нуждаем от искрен, уважителен подход, основан на общи интереси и ценности'', каза турският президент.

Повече от 1700 американски фирми с общ актив от 31,2 милиарда долара работят в Турция и осигуряват работа на 78 000 души, припомнят турските медии. ''Обръщаме специално внимание на проекти, които ще ускорят технологичната трансформация на страната ни, ще създадат работни места и ще дадат положителен принос за баланса на текущата ни сметка“, каза още Ердоган.

Търговията между Турция и САЩ достигна около 21 милиарда долара през 2019 г.

Още по темата