Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Слуга на народа" взема цялата власт в Украйна

22 Юли 2019
ЕПА/БГНЕС
Украински войници под строй гласуваха на проведените в неделя в страната предсрочни парламентарни избори.

Партията на президента на Украйна Володимир Зеленски "Слуга на народа" е на път да вземе цялата власт в страната, предадоха информационните агенции. Социологическите проучвания, направени преди предсрочния парламентарен вот в неделя, даваха на партията над 40% от гласовете на избирателите. Според прогнозите още четири партии ще преминат 5-процентовата бариера, като втора сила може да стане коалицията "Опозиционна платформа", обявила се за сближаване с Русия. Изборният ден трябваше официално да приключи в 20.00 часа българско време и тогава да бъдат обявени първи прогнозни резултати. 

Зеленски, който беше комик, спечели президентските избори през април с обещанието да се справи с корупцията и да повиши жизнения стандарт на украинците. Малко след встъпването си в длъжност той разпусна парламента и свика предсрочни парламентарни избори. Редовният вот трябваше да е през октомври. "Президент, премиер и парламент трябва да работят заедно, за да бъде по-щастлив животът в Украйна", заяви  Зеленски пред Би Би Си. Той обеща да не прави коалиции със "старите лица" от политиката и бъдещият премиер да е икономист. Победата на "Слуга на народа" щяла да му даде по-силен мандат за реформите, които планира.

970722 РАЗОЧАРОВАНИЕ

Германия изгуби доверието на Украйна, след като позволи делегацията на Русия да се върне в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), заяви посланикът на Киев в Берлин Андрей Мелник пред в."Ди Велт". Според него "това решение беше разрушително". Той изтъкна, че връщането на Русия в ПАСЕ е подкрепено от германските депутати и по-специално от ръководителя на делегацията на Германия в ПАСЕ Андреас Ник. За Украйна връщането на руската делегация е "фатална грешка".

Още по темата