Quantcast
"Слуга на народа" взема цялата власт в Украйна | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

"Слуга на народа" взема цялата власт в Украйна

644
 ЕПА/БГНЕС
Украински войници под строй гласуваха на проведените в неделя в страната предсрочни парламентарни избори.

Партията на президента на Украйна Володимир Зеленски "Слуга на народа" е на път да вземе цялата власт в страната, предадоха информационните агенции. Социологическите проучвания, направени преди предсрочния парламентарен вот в неделя, даваха на партията над 40% от гласовете на избирателите. Според прогнозите още четири партии ще преминат 5-процентовата бариера, като втора сила може да стане коалицията "Опозиционна платформа", обявила се за сближаване с Русия. Изборният ден трябваше официално да приключи в 20.00 часа българско време и тогава да бъдат обявени първи прогнозни резултати. 

Зеленски, който беше комик, спечели президентските избори през април с обещанието да се справи с корупцията и да повиши жизнения стандарт на украинците. Малко след встъпването си в длъжност той разпусна парламента и свика предсрочни парламентарни избори. Редовният вот трябваше да е през октомври. "Президент, премиер и парламент трябва да работят заедно, за да бъде по-щастлив животът в Украйна", заяви  Зеленски пред Би Би Си. Той обеща да не прави коалиции със "старите лица" от политиката и бъдещият премиер да е икономист. Победата на "Слуга на народа" щяла да му даде по-силен мандат за реформите, които планира.

970722 РАЗОЧАРОВАНИЕ

Германия изгуби доверието на Украйна, след като позволи делегацията на Русия да се върне в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), заяви посланикът на Киев в Берлин Андрей Мелник пред в."Ди Велт". Според него "това решение беше разрушително". Той изтъкна, че връщането на Русия в ПАСЕ е подкрепено от германските депутати и по-специално от ръководителя на делегацията на Германия в ПАСЕ Андреас Ник. За Украйна връщането на руската делегация е "фатална грешка".

Все още няма коментари

Още

МВнР поиска разрешение от Германия за 40 избирателни секции

20.01.2021

369
Радев отряза претенциите за датата на изборите

17.01.2021

6901 75
Украйна забрани да се говори и пише на руски в сектора на услугите

16.01.2021

5903 169

Влез или се регистрирай за да коментираш