Медия без
политическа реклама

Щатът Ню Йорк вдигна възрастовия праг за притежание на оръжие

07 Юни 2022
Pixabay

Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хочул вдигна възрастовия праг за закупуване на полуавтоматично оръжие. Досега младежи на минимум 18 години можеха да купят свободно оръжие, а с промените възрастта се вдига с три години. Ограничението на закупуване на оръжие идва след стрелбата в супермаркет в Бъфало, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Хочул одобри пакет от законови промени, които бяха приети от щатския сенат след стрелбата миналия месец, при която загинаха 10 чернокожи. Мерките идват на фона на поредица от масови убийства в Съединените щати, които възобновиха призивите за по-строг контрол върху оръжията.

18-годишният стрелец от Бъфало Пейтън Гендрон бе обвинен, че е застрелял клиентите на супермаркета с лека щурмова пушка AR-15, която е купил законно.С новите промени купувачите трябва да имат навършени 21 години, но и вече ще се изисква и разрешително за покупката на оръжие.

Демократичният щат Ню Йорк вече има едни от най-строгите закони за оръжията в Америка. Промените забраняват на повечето цивилни граждани да си купуват бронежилетки. Пакетът от законови промени предвижда още и съдилищата да отнемат оръжия от хора, които представляват риск за себе си или за другите.

Дни след стрелбата в начално училище в Ювалде, Тексас, при която загинаха 19 деца, президентът Джо Байдън призова за ново законодателство и по-строг контрол върху оръжията, като първата стъпка според президента бе вдигане на минималната възраст за закупуване на оръжие.

Вследствие на безразборни стрелби са загинали повече от 18 000 души през 2022 г., включително близо 10 300 самоубийства, сочи статистика на Gun Violence Archive.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, Ню Йорк, оръжия

Още по темата