Медия без
политическа реклама

Сбиване и димка саботираха работата на албанския парламент

02 Ноем. 2023
Димка в албанския парламент.
БГНЕС
Димка в албанския парламент.

Парламентът на Албания премина към онлайн заседание в сряда, след като физически сблъсъци между депутати от опозицията и управляващото мнозинство от преди два дни доведоха до прекъсване на пленарния ден, съобщава Balkan Insight.

До сблъсъците се стигна, след като предложенията за създаване на шест парламентарни анкетни комисии не бяха приети и след като шестима депутати от опозицията получиха временна забрана да участват в заседанията.

Напрежението се повтори и в сряда, когато ръководителят на парламентарната група на опозиционната Демократическа партия Газменд Барди се опита да прекъсне заседание на председателския съвет. Барди беше възпрепятстван от достъп до срещата. Видео от събитието показва как той спори с председателя на парламента Линдита Никола.В отговор на това парламентът информира депутатите, че планираното заседание на парламентарната комисия по икономика ще се проведе онлайн. Парламентарната група на Демократическата партия в изявление в сряда протестира срещу решението, заявявайки, че срещите могат да се провеждат онлайн само в случай на спешност.

Социалистическата партия заяви, че е подала жалба до Специалната прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност заради физическите сблъсъци.

С това обаче размириците в албанския парламент не стихнаха. Депутатът Ервин Салиаджи от Демократическата партия запали димка, докато министърът на финансите Ервин Мете представя проектобюджета за 2024 г. Салиаджи заяви, че управляващата Социалистическа партия краде пари от народа на Албания. Опозицията също така протестира срещу продължаващите разследвания срещу тяхната партия и срещу бившия президент и премиер на Албания Сали Бериша.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Албания, парламент

Още по темата