Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ: Техеран извърши атака срещу целия свят

Доналд Тръмп отвори петролния резерв на САЩ след атаките по саудитски обекти

17 Септ. 2019
ЕПА/БГНЕС
Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол и атаката срещу рафинерии на саудитския производител "Арамко" оряза производството с 5.7 милиона барела на денонощие.

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери обвини днес Иран, че е извършил нападение срещу целия свят, след като в събота дронове атакуваха петролни съоръжения на саудитския гигант "Арамко". "Това бе умишлена атака срещу глобалната икономика и глобалния енергиен пазар", каза Пери на Годишната конференция на Международната агенция за атомна енергия във Виена. Той изрази увереност, че "въпреки зловредните усилия на Иран... пазарът е устойчив и ще отговори положително".

Петролът поскъпна с близо 20% при търговията в понеделник на световните пазари, като цената на сорт "Брент" нарасна с най-силен темп от войната в Персийския залив през 1991 г. Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол и атаката срещу рафинерии на саудитския производител "Арамко" оряза производството с 5.7 милиона барела на денонощие. Индия, Китай и Индонезия ще бъдат най-засегнати от прекъснатите доставки.

Американският президент Доналд Тръмп е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на страната, написа той в Туитър. Мярката е с цел стабилизиране на пазарите след въздушното нападение срещу нефтени съоръжения в Саудитска Арабия. Атаката, извършена с дронове, доведе до нарушаване на производството и износа на петрол на кралството и засегна пет процента от световното производство на черното злато. Тръмп обяви, че Вашингтон ще помогне на съюзниците си въпреки енергийната независимост на американците. "Не искаме петрола и газа на Близкия изток. Всъщност имаме много малко танкери там, но ще помогнем на нашите съюзници", написа Тръмп.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова към "най-голяма сдържаност", след като САЩ обвиниха Иран за нападението. Кремъл предупреди да не се правят прибързани заключения във връзка с ударите по петролни инсталации в Саудитска Арабия през почивните дни, за които Вашингтон обвини Иран, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. „Надяваме се, че Саудитска Арабия ще бъде в състояние да се справи с нанесените щети в най-близко бъдеще.“ Песков добави, че руският президент Владимир Путин възнамерява да посети Саудитска Арабия през октомври.

Контролиращите Северен Йемен бунтовници хути заявиха, че във всеки един момент могат отново да атакуват обекти в Саудитска Арабия.

 

МЕРКИ

Кувейт затяга мерките за сигурност в стратегически важни държавни съоръжения след атаката срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия, съобщи Кувейтската агенция KUNA, позовавайки се на изявление на вицепремиера Анас ал Салех. Министрите на външните работи на Организацията за ислямско сътрудничество също осъдиха нападението, съобщи генералният секретар на организацията Юсеф ал Отхаймин. Русия също обяви, че затяга сигурността на петролните съоръжения.

Още по темата