Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ санкционираха президента на Босна и Херцеговина

Според американската администрация Маринко Чавара дестабилизира Западните Балкани

06 Юни 2022
Президентът на Босна и Херцеговина Маринко Чавара попадна под американски санкции

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на президента на Босна и Херцеговина Маринко Чавара. Санкциониран е също така и Ален Шеранич, министър на здравеопазването и социалните грижи в Република Сръбска, която е част от Федерация Босна и Херцеговина.

В уебсайта на американското финансово министерство се казва, че Чавара и Шеранич "застрашиха Дейтънското мирно споразумение и демократичните процеси и институции".

„Маринко Чавара и Ален Шеранич се стремят да преследват етнонационалистически и политически цели за сметка на демократичните институции и гражданите на Босна и Херцеговина - обяви зам.-секретарят на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън. - Днешните действия демонстрират твърдата ангажираност на САЩ към стабилността и просперитета на Босна и Херцеговина."

Преди година президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, с който се разрешава блокирането на имущество и налагането на визови ограничения на граждани на държави от Западните Балкани, за които американските власти подозират, че "дестабилизират" региона.

Като следствие от санкциите всякаква собственост и парични средства, намиращи се на територията на САЩ, и свързани с Чавара и Шеранич, са блокирани. На двамата и на техните роднини е забранено да извършват също така всякакви трансакции през САЩ.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?