facebook
twitter

Чужбина

САЩ променят правилата за зелените карти

Притежателите на документа няма да имат право на социални помощи и медицинска застраховка
1 221
 ЕПА/БГНЕС
Директорът на американската Служба за гражданство и имиграция Кен Кучинели обясни, че новите правила съответстват на вижданията на президента за имиграцията в страната.

САЩ променят драстично правилата за зелените карти в опит да ограничат законната имиграция в страната, съобщиха американските медии. Чужденците, пристигнали легално в САЩ, няма да имат право да се възползват от федералната и щатска програма за подпомагане на хората с ниски доходи в сферата на здравеопазването "Медикейд", от купони за храна, ваучери за жилище и други социални помощи. Имигрантите, които все пак се осмелят да се възползват от тях, ще бъдат наказвани с отнемане на зелените карти.

Според новите правила американската Служба за гражданство и имиграция ще проверява кандидатите за постоянно жителство или за легален статут дали са получавали социални помощи, какво образование имат, доходи и здравословно състояние. След това ще решава дали да им даде статут на законно пребиваващи. И в момента притежателите на зелени карти трябва да докажат, че няма да бъдат в тежест за САЩ, или да са "обществено бреме", както е използваният от американската администрация термин. Новите правила обаче ще съдържат повече възможности, на базата на които могат да бъдат дисквалифицирани имигрантите. Мерките ще влязат в сила в средата на октомври. Те няма да се прилагат за граждани на САЩ, но могат да засегнат имигранти, които имат роднинска връзка с американци. 

Ръководителят на Службата за гражданство и имиграция Кен Кучинели обяви, че промяната на правилата е съобразена с посланието на президента от Републиканската партия Доналд Тръмп. "Искаме в тази страна да идват хора, които са самостоятелни. Това е ключов принцип на американската мечта, който е залегнал в нашата история", заяви той на пресконференция. 

Имигрантите са малък процент от хората, които получават социални помощи в САЩ. И в момента огромна част от тях не отговарят на критериите за получаване на такива помощи заради имиграционния си статут, припомнят американските медии.  

КАРЕ - РЕАКЦИИ

Организации, защитаващи правата на имигрантите, остро разкритикуваха промените в законодателството за зелените карти. Те предупредиха, че имигрантите ще се изплашат и няма да смеят да търсят помощ. Според тях новите мерки ще дадат възможност на властите да отхвърлят повечето от молбите за законен статут. Базираният в Лос Анджелис Национален център по имиграционно право незабавно обяви, че ще заведе дело. От организацията нарекоха правилата опит да се даде ново определение на законна имиграционна система, "за да се лишат от граждански права цветнокожи общности и да се облагодетелстват богатите". 

Все още няма коментари

Още

Беларус арестува и американски граждани

06.08.2020

1164 10
Поне 4-ма са ранени при стрелба на парти в Лос Анджелис

04.08.2020

Обновена

671 4
Тръмп: COVID-19 отстъпва в САЩ 

04.08.2020

Обновена

1407 5

Влез или се регистрирай за да коментираш