Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ погнаха 9 сърби по глобалния закон "Магнитски"

ЕС също прави разпоредба за санкциониране на лица, свързани с нарушения на човешките права и корупция

11 Дек. 2019
EПА/БГНЕС
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви, че външните министри са дали зелена светлина за изготвянето на европейския еквивалент на закона "Магнитски".

САЩ приложиха глобалния закон "Магнитски" срещу граждани и компании от Сърбия, Венецуела, Латвия и Камбоджа заради "сериозни нарушения на човешките права и корупция", обявиха от Бюрото за контрол на чуждестранни активи към американското Министерство на финансите, цитирано от информационните агенции. Санкционираните сърби са свързани с известния оръжеен търговец Слободан Тешич, на когото САЩ наложиха санкции през 2017 г. заради нарушения на оръжейно ембарго. Според Вашингтон той "пряко или непряко" е раздавал подкупи.

Официални източници твърдят, че Тешич продължава да търгува с оръжия като "мълчалив партньор в компаниите, които индиректно притежава и управлява". Това е и причината да бъдат наложени санкции на Горан Андрич, който е сред най-близките сътрудници на Тешич, Небойша Шаренац, Зоран Петрович, Никола Бъркич, Желимир Петрович, Сретен Цветкович, Милан Суботич, Любо Маричич и Есад Капиджич. САЩ санкционират и свързани с Тешич компании, в които работят деветте сръбски граждани.

По закона "Магнитски" е санкциониран кметът на латвийския град Вентспилс  - Айварс Лембергс. Той е на власт от 1988 г. и е разследван за корупция, пране на пари и злоупотреба с власт. Според Вашингтон "латвийският олигарх... контролира (организации) чрез политически партии и корумпирани политици и системно използва тези организации и лица за собствена икономическа полза". В списъка са включени и четири организации, свързани с кмета. В списъка на санкционираните също така има венецуелци, както и камбоджански граждани, отговорни за корупция, лично облагодетелстване или други нарушения.

Външните министри на ЕС дадоха зелена светлина за започване на работа за изготвянето на европейски закон “Магнитски” по модела на американския, съобщи електронното издание "ЮрАктив". Целта е на лица, които нарушават човешките права, да бъде забранено да пътуват в ЕС, както и да се замразяват техни активи. “Съгласихме се да започнем подготвителната работа за глобален режим на санкции, за да се справим със сериозни нарушения на правата на човека, които ще бъдат европейският еквивалент на американския закон “Магнитски”, обяви новият върховен представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Според него тази мярка ще даде на ЕС “много повече сила и много повече капацитет да действа”. 

ПРАВИЛА 

Законът “Магнитски” бе приет в САЩ през 2012 г. и предвижда санкциониране на руснаци, обвинени в нарушения на човешките права. Глобалният закон „Магнитски“ бе приет през 2017 г., като позволява на САЩ да налагат санкции за нарушаване на правата на човека за корупция по целия свят. Законът е наречен на работилия за британска компания руски адвокат Сергей Магнитски. В родината си той бе обвинен в укриване на данъци и данъчни измами. Магнитски почина в руски арест през 2009 г., след като многократно му бе отказана медицинска помощ и бе подложен на изтезания.

Още по темата