Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ подкрепиха сделката между Париж и Атина за бойни кораби

29 Септ. 2021Обновена
БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в Париж.

САЩ приветстват непрекъснатите усилия на Гърция за подобряване на отбранителните способности на страната и факта, че изпълнява ангажиментите си към НАТО за планираните разходи за отбрана, отбеляза Държавният департамент на САЩ след ново споразумение за отбрана, подписано между Франция и Гърция, предава изданието Greek City Times.

''САЩ и Гърция се радват на стабилни отношения, вкоренени в нашите общи ценности“, каза говорител на Държавния департамент. ''Ние подкрепяме ролята на Гърция в създаването на стабилност в региона и очакваме с нетърпение да продължим да работим в тясно сътрудничество за постигане на нашите общи цели за мир и просперитет'', се казва в изявлението.

Френският президент Еманюел Макрон и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подписаха в Париж споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което определиха като ''историческо''. Споразумението засилва сътрудничеството в областта на сигурността и спомага за опазването на суверенитета и териториалната цялост на двете страни. Това също е важен етап в европейската отбрана, каза Макрон, цитиран от “Катимерини”, предава БГНЕС.

Сделката предвижда закупуването от Гърция на три френски фрегати с възможност за четвърта и идва след скандала, който се разрази заради сключеното споразумение между Австралия, САЩ и Великобритания, заради което Австралия анулира сделка с Франция за подводници за милиарди долари.

По думите на Мицотакис, то проправя пътя за ''автономна'' европейска отбрана, ''равна на нейната икономическа мощ''.

Споразумението затвърждава гръцко-френското приятелство, което ''надхвърля рамките на ЕС и НАТО'', подчерта той.

На церемонията по подписването на споразумението присъстваха френските министри на отбраната и външните работи Флоранс Парли и Жан-Ив Льо Дриан и гръцкият външен министър Никос Дендиас.

 

Ключови думи:

Франция, Гърция, Австралия

Още по темата