facebook
twitter

Чужбина

САЩ изпратиха ракетен миноносец в Черно море

Той провеждал операция по укрепване на регионалната стабилност, както и демонстрирал съюзническа подкрепа
1222
 ВМС на САЩ

Американският ракетен миноносец USS Ross e изпратен в акваторията на Черно море, за да проведе операция по укрепване на регионалната стабилност по море, обявиха на официалния си уебсайт Военноморските сили на САЩ, цитирани от ТАСС и Фокус.

Освен това присъствието на американския разрушител е предназначено да демонстрира засилена ангажираност на САЩ със съюзниците от НАТО. „Ракетният разрушител USS Ross от типа „Арли Бърк“ започна международен транзит на север към Черно море на 23 февруари 2020 г., за да проведе операции по сигурността и да засили регионалната стабилност в морето, както и да демонстрира съвместно с нашите съюзници в НАТО и партньори в региона готовност и военноморски способности“, се казва в изявлението.

По-рано Националният център за управление на отбраната на Руската федерация информира, че Черноморският флот на Руската федерация наблюдава американския ракетен миноносец USS Ross, който e влязъл в Черно море.

Американските военни кораби периодично навлизат в Черно море, посочва руската агенция. ТАСС припомня, че през декември миналата година същият разрушител влезе в югозападната част на Черно море и също беше ескортиран от сили на Черноморския флот. През ноември руската фрегата "Адмирал Есен" и малките ракетни кораби "Вишний Волочек" и "Орехово-Зуево" също придружаваха разрушителя "Портър“ на ВМС на САЩ, който влезе в южната част на Черно море.

"СЕГА" припомня

"Доналд Кук", "Карни", "Рос" и "Портър" са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия.  Според руското Министерство на отбраната, в Черно море има създадена военна групировка, която може да отговори на всяко действие на САЩ и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси "Бал" и "Бастион", с крилати ракети "Калибър", а в Крим са разположени четири дивизиона С-400.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия,  а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хил. т. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руски Су-27 се разби в Черно море

25.03.2020

7481 41
"Левски" взе и изпусна победата във Варна в последните секунди

22.02.2020

321 2
Украйна и Румъния се договарят за военен отпор на Русия в Черно море

15.02.2020

5431 68

Коментари

vvatkov

   С такива приятели врагове ни не трябват.

Nick F

На базата на кои факти правите това заключение ?

vvatkov

   Ами на базата на "приятелските" цени и условията по снабдяването ни? с американските самолети, например. 

TRENDA

Трябва им само два от ония щъркели или сушка

KTP

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия,  а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хил.

Ох, голяма мъка им е тая конвенция от Монтрьо... щото САЩ са натовска, "изключителна", демократична, партньорска и всякякаква друга страна, но НЕ са черноморска такава. Мъка. Требе да се съобразяват, а те хич не обичат това...  

sega_reader

Бъзикат радиото.

Който минава покрай камината с бутилка керосин в едната ръка по определение е идиот.

Пък после като стане белята, той не е виновен.

"Добре де, а камината какво прави там когато аз минавам с керосина"

Тутракански

  Ше има пак писъци че ги ползвали за мишена  :)

Влез или се регистрирай за да коментираш

×