Медия без
политическа реклама

САЩ изпращат войски в Персийския залив заради Иран

Вашингтон обаче нямал намерение да влиза във война с Техеран

20 Май 2019
EПА/БГНЕС
“Няма да има война, защото нито искаме война, нито някой има идеята или илюзията, че може да се конфронтира с Иран в региона“, заяви вчера иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, който беше на визита в Китай.

САЩ изпращат войски в Персийския залив, за да възпрат евентуални атаки от Иран, разкрива саудитският в. "Ашарк Ал Аусат", цитиран от световните агенции. Според изданието, което се позовава на свои източници, държави в Персийския залив са приели исканията на САЩ да разположат свои войски на тяхната територия и акватория. Те са одобрили разполагането на силите на САЩ на базата на двустранните споразумения с Вашингтон. "Ашарк Ал Аусат" обаче не посочва кои са тези държави, но пък изрично подчерта, че САЩ нямат намерение да влизат във война с Иран.

"Основната цел на разполагането на американски сили в страните от Персийския залив е за предприемане на съвместни действия, които да възпират Иран от опити за атаки срещу страните от Залива или срещу американски интереси в региона, а не за война срещу Иран", пише базираният в Лондон саудитски вестник. Той припомня за саботажите от миналата седмица срещу търговски кораби и танкери в Персийския залив. От американското военно командване, което отговаря за региона, вече заявиха, че силите на САЩ в Ирак и съседна Сирия са в състояние на повишена готовност заради "достоверни" заплахи от иранските сили. 

Саудитска Арабия ще направи всичко възможно, за да избегне война в Близкия изток, но е в готовност да реагира "с цялата си мощ и решителност" след атаките срещу нейни петролни танкери и инсталации, заяви саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр, цитиран от информационните агенции. Той обвини Иран, че се стреми да дестабилизира района и прикани международната общност да поеме отговорност и да спре тези действия иранския режим. Според министъра проиранските йеменски бунтовници хути са изстреляли по Саудитска Арабия 225 ракети и са изпратили към кралството 141 безпилотни летателни апарата.

 

 ИНИЦИАТИВА

Междувременно кралят на Саудитска Арабия Салман обяви, че е поканил ръководители на страните от Персийския залив и други арабски лидери на спешна среща, за да обсъдят нападенията срещу Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, съобщи Министерството на външните работи в профила си в Туитър. Срещата е насрочена за 30 май в Мека. От МВнР на ОАЕ изразиха подкрепа за инициативата на саудитския монарх и заявиха, че настоящите "критични обстоятелства" изискват единна позиция на всички арабски страни.

 

 

Още по темата