Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рязко се увеличи броят на бежанците, тръгнали към ЕС

14 Юни 2020
ЕПА/БГНЕС

Рязко се е увеличил през месец май броят на бежанците, които се опитват да влязат незаконно на територията на ЕС, сочат данните на европейската гранична служба "Фронтекс", цитирани от изданията на германската медийна група "Функе". Почти 4300 незаконни преминавания на границата са засечени по основните миграционни маршрути. Това е три пъти повече спрямо април. 

През април броят на търсещите убежище в ЕС отбеляза рекорден спад, като основната причина за това е коронавирусът. За периода между януари и май т.г. са отчетени  31 600 нелегални пресичания на границата - спад от 6% спрямо първите пет месеца на миналата година.

Най-използван е миграционният маршрут през Турция и Гърция, според данните на "Фронтекс". Там са установени 12 700 случая от януари до май, но това е с 28% по-малко от миналата година.

Останалите мигрантски маршрути в последните пет месеца са по-често използвани спрямо първите пет месеца на 2019 г. През Западните Балкани са преминали над 6900 души, което е годишно повишение от над 50 на сто. През централната част на Средиземно море са преминали 5500 души или близо три пъти повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на "Фронтекс".

За същия период други 3700 бежанци са влезли в Европа, като са достигнали до Испания през Мароко. Това е по-малко от половината от броя за същия период миналата година.

Още по темата