Медия без
политическа реклама

Русия гарантира на Унгария газа през България

11 Апр. 2023
Преговорите между делегациите на двете страни, водени от Петер Сиярто (вляво) и Александър Новак
Профил във Фейсбук на Петер Сиярто
Преговорите между делегациите на двете страни, водени от Петер Сиярто (вляво) и Александър Новак

Унгария удължи срока на споразумението с Русия за допълнителни доставки на газ и се договори за преференциален режим на плащане за основните количества гориво, получавани от "Газпром", съобщи днес министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто след разговори в Москва с руския вицепремиер Александър Новак.

Новак го е уверил в сигурността и стабилността на доставките по газопровода "Турски поток", който минава транзитно през България под непризнаваното от Москва название "Балкански поток" . "Това са добри новини в областта на доставките на природен газ", заключи Сиярто.
Унгарският външен министър припомни, че миналата година страните подписаха споразумение за допълнителни доставки на газ за Унгария, надвишаващи обемите, определени в дългосрочния договор. "Газпром ще запази тази възможност", заяви Сиярто във видеопослание на страницата си във Фейсбук. ТАСС публикува това съобщение с добавката, че Фейсбук е забранена в Русия собственост на корпорация Мета, която е призната от Москва за екстремистка компания.

По време на разговорите бе договорено също така, че Унгария ще може да получи "отсрочка на плащанията над определена граница в случай на екстремно увеличение на цените на газа", каза министърът.

Ключови думи:

Унгария, Турски поток

Още по темата