Медия без
политическа реклама

Румъния може да затваря супермаркетите през уикенда

Мярката евентуално ще се прилага в подкрепа на дребните търговци

22 Март 2024
ЕПА/БГНЕС архив

Румънският премиер Марчел Чолаку е представил за анализ предложение относно евентуалното затваряне на супермаркетите в страната през уикенда. Целта е да се види какво би било въздействието от подобна мярка, предават местните медии, съобщава БТА.

"Обсъдихме тази възможност на техническа среща на правителството. Това не е лесно решение. Сега трябва да бъдем справедливи, първо да няма измама в супермаркетите. Второ, ние не знаем дали покриваме нуждите на гражданите, ако затваряме супермаркетите. Не става дума само за супермаркети, а за всички хранителни магазини", обясни министър-председателят на пресконференция в края на срещата на Националния политически съвет на Социалдемократическата партия в парламента.

Предложението е провокирано след среща с представители на търговците на дребно, които поискаха от изпълнителната власт да забрани работата на супермаркети и хипермаркети след 13:00 ч. през почивните дни. Те се аргументираха, че така клиентите, които са пазарували от големите вериги магазини през седмицата, през уикенда ще дойдат при тях.

Премиерът и правителствена делегация обсъдиха във вторник с представители на местни вериги магазини и търговски дистрибутори на храни възможни решения, чрез които кабинетът може да подкрепи румънските производители, дистрибутори и търговци на дребно.

Ключови думи:

Румъния, супермаркети

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?