facebook
twitter

Чужбина

Рияд помири властта и сепаратистите в Йемен

283
 ЕПА/БГНЕС
Независимо от подписаното споразумение бунтовниците шиитски хуси продължават да контролират столицата Сана и обширни територии в Йемен.

Международно признатото правителство на Йемен и сепаратистите в южната част на страната подписаха в Рияд с посредничеството на Саудитска Арабия споразумение за прекратяване на боевете и за подялба на властта, предадоха световните агенции. И двете фракции са част от оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция срещу шиитските бунтовници хуси в Йемен. Споразумението от Рияд има за цел да сложи край на боевете между правителствените сили и южните сепаратисти. Саудитската държавна телевизия излъчи на живо церемонията по подписването на договора. На нея присъстваха йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади, който живее в изгнание в Саудитска Арабия от 2014 г., когато хусите установиха контрол над столицата Сана, саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и престолонаследникът на Обединените арабски емирства принц Мохамед бин Заид Ал Нахаян, които подкрепят южните сепаратисти. Бин Салман заяви по този повод, че споразумението "ще открие нов период на стабилност в Йемен" независимо от продължаващата война с хусите.

През август силите на самопровъзгласилия се Южен преходен съвет превзеха след сражения пристанищния град Аден, който беше временната столица на международно признатото йеменско правителство. Подписаното споразумение предвижда да бъде съставен нов кабинет и да бъде позволено на президента Хади да се върне в Аден. Според копие от документа сепаратистите се съгласяват да разпуснат милициите си и те да бъдат интегрирани в правителствените войски, които се борят срещу хусите.

Президентът на САЩ  Доналд Тръмп приветства споразумението за споделяне на власт, подписано между правителството на Йемен и южните сепаратисти. "Много добро начало! Умолявам всички да положат усилия, за да постигнат окончателна сделка", написа в Туитър американският президент.

Все още няма коментари

Още

САЩ и Китай подписаха историческото търговско споразумение

15.01.2020

3544 27
Световните сили ще умуват за Либия и в Берлин

14.01.2020

6522 48
Враждуващите страни в Либия се договориха за мир от 12 януари

13.01.2020

873 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)