facebook
twitter

Чужбина

Проучване на ЕК доказа двоен стандарт при храните в ЕС

Различен състав е установен в една трета от изследвани продукти с еднакви или сходни опаковки, продавани и в България
572
ЕПА/БГНЕС
Съвместният изследователски център е анализирал 1380 проби, взети от 128 различни хранителни продукта, продавани в 19 държави от ЕС, сред които е и България.

Изследване на продаваните в ЕС хранителни стоки показва, че продукти с еднаква или сходна марка имат различен състав, съобщиха от пресслужбата на институцията. Тестовете са извършени през ноември - декември м.г. от Съвместния изследователски център - службата за научни дейности и познания към Еврокомисията. Направен е анализ на 1380 проби, взети от 128 различни хранителни продукта, продавани в 19 държави от ЕС - България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. Изследваните продукти са подбрани на базата на предложения от държавите членки въз основа на жалби, получени от институции и асоциации за защита на потребителите. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС.

Получените данни показват, че 9% от сравнените хранителни продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22% от изследваните стоки с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката. В рамките на проучването не са забелязани последователни географски тенденции. От ЕК отбелязват също, че разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството. При повечето изследвани стоки съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите - 23% от тях са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% от продуктите разликите в състава им в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката.

Изследването е извършено по хармонизирана методика, разработена от Съвместния изследователски център в сътрудничество с държавите от ЕС. Тя дава възможност за съпоставимо вземане на проби, тестване и интерпретиране на данните в цялата общност. Всички държави членки са били поканени да съберат информация за състава на избраните хранителни продукти, предлагани на техните пазари, като 19 от тях са предоставили данни за 113 маркови продукта и 15 продукта с търговска марка на разпространителя.

МЕРКИ

В речта си за Състоянието на съюза през 2017 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази лична ангажираност към проблема с двойния стандарт при хранителните стоки в ЕС. Оттогава Брюксел предприе различни инициативи като установяване на обща методика за тестване на храните; одобряване на Нов търговски механизъм за потребителите, чиято цел е да се изясни кога наличието на разлика в качеството на продукти е заблуждаваща практика; отпуснати бяха 4.5 млн. евро за решаване на проблема, и др. 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Близо половината от избирателите твърдо искат нови кметове

19.09.2019

Таня Петкова

256 4
Почти половината българи искат да имат нов кмет

18.09.2019

1575 13
Български евродепутат: България е отличник в борбата с прането на пари

16.09.2019

716 12

Коментари

mr_self_destruct

Долна клевета и путинска прооаганда! Във вликия съюз такива неша не се случват!

ЗТБХЦ

Заглавието е абсолютен фейк.

 

Новината, така както е представена тук, също е фейк.

Всъщност проучването доказва, че няма двойни стандарти - едни за Изтока, други за Запада. Там, където има отклонения, те се срещат и на Изток, и на Запад.

Това обаче е старателно прикрито тук, за да се постигне целенасочено внушение.

Оставено е, от кумова срама, само едно изречение:

 

В рамките на проучването не са забелязани последователни географски тенденции.

 

От което е трудно да се разбере за какво всъщност става дума. Трябва пак да се осведомим от по-добрите и професионално списвани медии, в които четем:

 

- При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции. Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството.

 

Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център, заяви: "Резултатите са смесени - радвам се, че не бяха открити доказателства за разделение Изток – Запад по отношение на състава на марковите хранителни продукти, но в същото време у мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав".

 

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/06/24/3929329_e...

JollyRoger's

Фураж за плебса Му!🐏🐏🐏

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Добър ден, тетко Маро.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×