facebook
twitter

Чужбина

Прокуратурата в Турция описала предварително опита за преврат

Атаката над парламента е документирана часове преди да бъде извършена през юли 2016 г., включени са и планирани, но неизвършени нападения
1567
ЕПА/БГНЕС
Турски полицаи охраняват мемориален паметник с имената на загиналите над 300 души при неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Неуспешният опит за преврат, извършен в Турция на 15 срещу 16 юли 2016 г., е описан предварително в документ от прокурор, твърди електронното издание "ИЮ Обзървър", като цитира доклада, до който е успял да се добере живеещият в Швеция разследващ журналист Ахмет Дьонмез. Той съдържа подробно времево описание на събитията, които станаха между началото на опита за преврат и  5 ч. и 7 ч. сутринта на 16 юли 2016 г. В документа, изготвен от прокурора от Анкара Сердар Джошкун, е описана бомбената атака, извършена от пучистите от турските военновъздушни сили над сградата на парламента и градината на президентския дворец. Странното е, че той е описал подробно всичко това четири часа преди да се случи. 

Документът е написан в 1 часа сутринта, а атаките срещу парламента и двореца на президента бяха към 5 часа. Прокурорът твърди, че е започнал да пише доклада в 1 часа и е забравил да промени времето. Това обяснение обаче буди сериозни подозрения, тъй като някои от описаните събития изобщо не се случиха - като обсадата на сградата на Националната разузнавателна служба, бомбардировките над зданието на спецчастите и на полицейското разузнавателно бюро. 

Подробното описание по часове, направено от прокурора Сердар Джошкун, показва, че турските власти са били наясно какво точно ще се случи и опитът за преврат е бил контролиран, за да може да се използва като претекст за последвалите репресии срещу противниците на президента Реджеп Ердоган, твърди пожелал анонимност турски експерт, цитиран от "ИЮ Обзървър". Според него властта  е започнала да изготвя предварително документи, които да използва по време на делата срещу противниците. Посолството на Турция в Брюксел отказа коментар на документа.

Турция смята за основен организатор на опита за преврат живеещия в изгнание в САЩ мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен. Веднага след опита за преврат над 500 000 души бяха арестувани, а около 30 000 продължават да бъдат зад решетките по официални данни на турското МВР. Стотици хиляди държавни служители бяха уволнени заради предполагаеми връзки с Гюлен. 

 

КАРЕ - СТАТИСТИКА

Турската икономика е навлязла в рецесия през четвъртото тримесечие на м.г. за пръв път от 2009 г. насам, сочат данните на турската статистическа служба, цитирани от агенциите. В последното тримесечие на 2018 г. икономиката се е свила с 2.4 % спрямо предходното, когато е отчетен спад с 1.6% спрямо второто тримесечие. 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция и Кипър искат ЕС да наложи санкции на Турция

18.06.2019

282
Битката за Истанбул е битка за властта на Ердоган
Осем души загинаха след преобръщане на лодка с мигранти

17.06.2019

419

Коментари

сталкер пустиняк

Странното е, че той е описал подробно всичко това четири часа преди да се случи. 

А, странно. Още тогава се пишеше, че Ердоган е организирал този псевдопреврат. 

Slava
снимка на Slava

Най - странно ще да е за онези, които разпростаняваха кремълските митове и легенди, че Путин бил  предупредил Ердоан. Жалко, че архивите са в стария форум.

Wolf ACE

И кво му е станното? Остана ли някой да не е сигурен, че Rдоган е в дъното на всичко.

 

Qui bono? Максимата си действа и ще си действа и занапред...

2рee

Ердо реже яко Републиката и си гради хаганата.

Manrico
снимка на Manrico

Най - странно ще да е за онези, които разпростаняваха кремълските митове и легенди, че Путин бил  предупредил Ердоан. Жалко, че архивите са в стария форум.

A, те и от по-конфузни ситуации са се измъквали, без да им мигне окото - както се казва, "камуниз срам няма". Ще кажат, че Путин го е предупредил, а Ердоган е извикал прокурора да запише предупреждението. А старият форум още го има на 

http://old.segabg.com/forums.php

НЕРВЕН

 Досущ като във вица:

На 11 септември посред нощ (вашингтонско време) Путин се обажда на сънения Буш:
- Моите съболезнования във връзка с терористичните атаки, г-н Президент!
- Какви терористични атаки?

- Ой, извинете, ще ви позвъня по-късно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×