facebook
twitter

Чужбина

Премиерът Заев призна, че Скопие е крало история

Историци поискаха извинение от министър-председателя на Северна Македония
1 195
 ЕПА/БГНЕС
Зоран Заев каза, че страната му е присвоявала чужда история.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че страната му е присвоявала чужда история и това я е довело до конфликт с почти всички съседи. Заев заяви това пред гръцката телевизия "Алфа" в коментар за Преспанското споразумение и разпали бурни реакции в социалните мрежи и сред историците в Северна Македония. 

„В миналото опитът да се промени и изкриви цялата ни история с вземането на световна, балканска и чужда история като наша, без да се държи сметка как това влияе на нашите съседи, доведе дотам буквално да бъдем скарани с почти всичките си съседи. И да бъдат затворени всички процеси за интегриране в ЕС и НАТО“, каза Заев. В интервюто той говори и за точките в Преспанското споразумение, които уреждат статута на македонския език и славянския произход на македонския народ.

Изявлението му за кражбата на история не предизвика почти никакви политически реакции в Северна Македония. Историците обаче поискаха извинение, срещу думите на Заев остро се изказаха журналисти и писатели. Проф. Наташа Котлар го атакува остро във Фейсбук, а впоследствие бе интервюирана и от тв "Алфа". "Като македонка искам публично извинение от представителите на изпълнителната власт, да се извинят за формулировката за кражба на чужда история", каза тя. 

"Господин Заев, за твърдението ти пред аудиторията на гръцката тв... трябва да се засрамиш. 99 на сто от македонската наука, култура и изкуство са безупречно коректни към всички наши съседи... Мисли, преди да отвориш уста, моля те", написа писателят Божан Павловски, цитиран от в. "Вечер".

Ключови думи:

Заев, Скопие, история, кражба
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руските пранкери звъннаха и на Зоран Заев

09.07.2020

3455 12
Войната за историята е в ущърб и на България, и на Македония
Танкерът, заради който България се нареди сред пиратите на XXI век

01.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7619 16

Коментари

Mavrodinov
До 1944 година има история на българите в земите на средновековна България, Османската империя и на кралство Сърбия. История на Македония има след 1944 година. Тия, що плюят Заев, не са никакви историци. Един Димитър Талев е по историк от тях.
бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Проф. Наташа Котлар го атакува остро във Фейсбук, а впоследствие бе интервюирана и от тв "Алфа". "Като македонка искам публично извинение от представителите на изпълнителната власт, да се извинят за формулировката за кражба на чужда история", каза тя. 

Па има си хас, та нали тя точно най-активно защитава тезата за "спойката Македония - македонци", дето целиот свет се опитал да скърши в края на 19 - началото на 20 в. ?

вила

От създаването на българската държава до 1944 година всичко в тези земи е българско, българска история, каквото и да пипнат от нея и да го притурят към тяхната си история си е  кражба. След 1944 година всичко по тези земи е север македонско, а не българско

плямпало

България трябва официално да изисква две неща:

1. Историята на Северна Македония (БЮРМ) започва от 1945 г.

2. Езикът в Северна Македония е български и не може да се нарича по друг начин.

Влез или се регистрирай за да коментираш