facebook
twitter

Чужбина

Премиерът на Италия вбеси Европа с още популизъм

Евродепутати и италиански лидери си размениха взаимни обиди
1629
ЕПА/БГНЕС
Премиерът на италианското правителство Джузепе Конте се ръкува с шефа на ЕП Антонио Таяни(вдясно) преди речта му в пленарната зала в Страсбург.

Премиерът на италианското популистко правителство Джузепе Конте успя да вбеси почти всички партии в Европарламента с провокативна реч, която трябваше да бъде част от поредния дебат за бъдещето на Европа, предадоха агенциите. На практика обаче той се оплака от липсата на солидарност с проблемите на Италия и поиска повече европейски фондове за социални мерки на фона на проблемната икономика на собствената му държава.

Конте критикува и липсата на солидарни мерки за справяне с мигрантите, голяма тежест от която се стовари върху Италия и всъщност качи на власт популистите. Той смята, че през изминалите 30 години европейското управление се свеждаше само до икономическия аспект, перспективите ни за развитие се основаваха на тенденциите на либерализацията. Регламентирането бе ограничено в основни икономически сектори, бяха ограничени също така и възможностите за социална закрила, което доведе до повече неравенство. "Не бива да реагираме на промените със стерилен консерватизъм. Дори напротив - ще трябва да дадем възможност за конфликт. Конфликтът трябва да намери своето проявление по демократичен път, да се превърне в двигател, дори с риск да се откажем от някои сигурни и установени модели, заяви премиерът на Италия. Хората в градовете обедняват, самотни са, обезверени са. Ако пренебрегваме тези емоции, може да се стигне до непредвидими последици. Според мен популизмът на XXI век ни налага радикално да преосмислим формите и институциите, които характеризираха реда през последните 30 години", каза Джузепе Конте. Според него Европа трябва да намери своето място в Съвета за сигурност на ООН и трябва да започне отново диалога си с Русия и Китай.

Речта на Конте бе посрещната с остри реакции от лидерите на представените в парламента партии и се наложи неколкократно председателят на ЕП Антонио Таяни да припомня, че темата на дебата е "Бъдещето на Европа", а не "италианското правителство". Лидерът на ЕНП Манфред Вебер посочи, че Италия е държавата с най-ниския икономически растеж в Европа и това е проблем за целия континент. Италианското правителство възпрепятства приемането на единна позиция за кризата във Венецуела. Вие сте под натиска на Путин, на Кремъл, това е истината, каза лидерът на либералите Ги Верхофстад. Той определи италианския премиер като "марионетка" на двамата италиански вицепремиери Матео Салвини и Луиджи ди Майо. Европейският депутат изрази съжаление от това, че Италия се е превърнала от ревностен поддръжник на ЕС в "изоставащ". Конте също беше атакуван и от Удо Булман, лидер на европейските социалисти  Той отбеляза, че е "натъжен от глупавата ескалация между Италия и Франция", след като Рим подкрепи протестното движение "Жълтите жилетки".

Италианският премиер бе защитен донякъде само от независимия депутат и бивш член на ЮКИП Стивън Улф и Мара Бицото от Европа на нациите и свободите, която похвали работата на Матео Салвини (а не на самия премиер) и обяви, че Лига ще стане водеща сила както в Италия, така и в Европейския парламент. В ролята си на евродепутат тя каза още, че мисията на Лига е "да опази страната си от брюкселските бюрократи".
РЕАКЦИЯ

С коментара си Верхофстат си навлече гнева на Матео Салвини, лидер на Лига. "Това, че някои европейски бюрократи, съучастници за катастрофата през тези години, се осмеляват да обиждат италианския премиер, правителство и народ, е наистина позорно", написа той в Туитър.

Ключови думи:

Италия, Европа, обиди
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Рим разгневи ЕС и САЩ заради китайски мегапроект

25.03.2019

1349 9
19-годишен стана герой с гола си за Италия

25.03.2019

105
Управляваща партия в Италия разтърсена от корупционен скандал

20.03.2019

1803 3

Коментари

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Конте е казал цялата истина, колкото да е болезнена за някои. Италия наистина я оставиха на кучетата (имигрантите) и ако не бе това правителство още ще пристигаха в Италия. На много ще се изплъзнат депутатските места в ЕС.

ЗИП
снимка на ЗИП

Браво на Италианската Империя ! Държавата донесла най-много за развитието на човешката цивилизация !

 

Рим, Москва и Пекин могат да създадат нов и по-справедлив ред на планетата !

 

 

dinov_d

Тъкмо щах да пиша нещо положително за самостоятелността на Италия и ЗИП-а оцапа пътеката.

ЗИП-е, не Италия и , ...а Европа и Китай и Русия могат да станат новия лидер на планетата, но само заедно.

От Европа трябва да отпадне само Англия, като троянски кон на краварите.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×