Quantcast
Пожари опустошиха близо милион хектара и в Боливия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Пожари опустошиха близо милион хектара и в Боливия

109
 ЕПА/БГНЕС
Огромни бушуващи пожари унищожават Амазонската гора в Бразилия, Боливия и в Перу, като размерите на унищожените площи стават огромни.

Опустошената от пожари площ в Боливия достигна 950 000 хектара през почивните дни въпреки действията на пожарникарите, които бяха подкрепени от нает от правителството "Боинг Супертанкер 747-400", предадоха агенциите, като цитират данни на властите. Пламъците са унищожили 32% от гората Чикитано, където живеят 1871 семейства в 11 селища и 35 общности на коренното население, съобщи Клайвър Роча, директор на отдела по горите.

Паралелно с това има огромни бушуващи пожари както в Бразилия, така и в Перу, като размерите на унищожените площи на Амазонската гора стават огромни. Ето защо колумбийският президент Иван Дуке се присъедини към призива на френския държавен глава Еманюел Макрон и поиска от международната общност да отпусне средства за спасяването на Амазония, след като в Бразилия пламнаха стотици нови пожари. След масови протести в страната и по света бразилският президент Жаир Болсонаро хвърли 44 000 военни в борбата срещу огненото бедствие, както и Амазония да бъде охранявана, по негови думи, от "престъпни елементи". Амазонските гори се разпростират на територията на Бразилия, Боливия, Венецуела, Гвиана, Френска Гвиана, Еквадор, Колумбия, Суринам и Перу.

Още

Бразилският сенат обвини президента Болсонаро в масово убийство

20.10.2021

1491
Чешкият президент не може да изпълнява задълженията си

19.10.2021

4489
Путин пази в тайна дали ще се кандидатира за нов мандат

14.10.2021

798