Медия без
политическа реклама

Полският президент помилва двама министри, вкарани в ареста

24 Яну. 2024
Президентство на Полша
Анджей Дуда помилва за втори път двамата министри

Полският президент Анджей Дуда помилва вчера - вторник, двама бивши членове на правителството, които късно снощи бяха освободени от затвора по негово настояване в съответствие с исканията на основната опозиционна партия "Право и справедливост" (ПиС), загубила властта миналия месец, предаде Ройтерс, съобщи БТА. 

Бившият министър на вътрешните работи Мариуш Камински и неговият заместник Мачей Воншик бяха освободени от затвора снощи. Те бяха вкарани в затвора този месец, след като бяха осъдени за злоупотреба с власт, докато са заемали съответните постове. И двамата обявиха гладна стачка, твърдейки, че са "политически затворници", а вкарването им в затвора предизвика големи протести на десетки хиляди привърженици на ПиС.

Дуда, който е съюзник на ПиС, помилва двамата политици, след като те бяха осъдени за първи път през 2015 г. за имотни машинации, но Върховният съд на Полша прецени, че действието му няма валидност, като заяви, че президентското помилване не може да бъде произнесено преди да бъде издадено окончателно решение по делото.

След това двамата мъже работиха в националистическото правителство на ПиС, но миналата година Върховният съд заяви, че делото трябва да бъде възобновено. Те бяха осъдени на две години затвор през декември, когато властта бе поета от новата центристка коалиция в Полша.

В рамките на няколко дни след вкарването им в затвора Дуда обяви, че е започнал процедура по помилването им за втори път.

"За мен те винаги са били помилвани, но като се имат предвид социалните вълнения, реших да инициирам (нова) процедура за помилване", каза Дуда в изявление.

"Обръщам се към министъра на правосъдието с молба за незабавно освобождаване на двамата господа от затвора", допълни той.

По-рано днес министърът на правосъдието Адам Боднар, който е и главен прокурор, заяви, че двамата мъже не трябва да бъдат помилвани, но неговото мнение не е обвързващо за президента.

Ключови думи:

Полша, криза

Още по темата