Медия без
политическа реклама

Полски граничари са обстрелвани откъм Беларус

Властите в Полша се подготвят за нова голяма вълна мигранти, които ще опитат да влязат в ЕС

16 Юни 2023
През 2021 г. се стигна до сблъсъци на полските гранични сили с мигранти откъм територията на Беларус, сега полските власти се опасяват от повторение на тази ситуация
ЕПА/БГНЕС
През 2021 г. се стигна до сблъсъци на полските гранични сили с мигранти откъм територията на Беларус, сега полските власти се опасяват от повторение на тази ситуация

За първи път полски граничен патрул е бил обстрелван от територията на Беларус, съобщи порталът rmf24. Инцидентът е станал преди няколко дни, но стана известен вчера, когато пред полския Сейм бе предстаена информация за миграционната криза на границата.

Засега не е известно кой и с какво е стрелял по полските граничари. Известно е, че предмет е ударил с голяма сила автомобила на патрула. Според полк.Аркадиуш Тивонюк от граничната охрана, „скоростта и кинетичната енергия бяха значителни“ .

"Не знам дали е стреляно с някакво пневматично оръжие, но, така или иначе, е минало през страничното стъкло на автомобила и е излетяло минало през отсрещното стъкло. Подчертавам, че в автомобила е имало двама служители, чийто живот и здраве са били застрашени", добави той.

Полковник Тивонюк разказа също така, че почти всеки ден срещу полските патрули се хвърлят камъни.

От началото на годината са регистрирани 12 300 опита за незаконно преминаване на полско-беларуската граница. По 200-километровата полоса вече има електронна система, която засича подобни опити. От граничната охрана информират, че повечето мигранти, които се опитват да преминат полската граница, идват от Афганистан, Сирия, Сомалия, Йемен и Ирак .

 

Очаква се нова бежанска криза

Полша очаква нов епизод от кризата на границата с Беларус в близко бъдеще. В момента службите, както на Полша, така и на балтийските държави, отбелязват значително увеличение на броя на опитите на чужденци да влязат незаконно на територията на Европейския съюз.

Страховете - особено сред литовците - са породени от сигнали, че нова вълна от мигранти може да провали срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която ще се проведе на 11-12 юли.

Анализът на службите също така показва, че международният фестивал на изкуствата Славянски базар във Витебск (Блрс), който съвпада със срещата на върха на НАТО, може да бъде елемент от специална операция. На това събитие са поканени граждани от над 70 националности, а влизането в Беларус ще бъде безвизово. Има опасения, че  чужденците ще останат в Беларус и след това ще се опитат да се промъкнат нелегално на Запад.

 

Напрегната ситуация между Полша и Беларус

В началото на лятото на 2021 г. беларуските власти освободиха канали за прехвърляне на мигранти от страната през границата на ЕС към Литва, Полша и Латвия. Заради кризата Полша и Латвия решиха да въведат извънредно положение в граничните с Беларус райони, а Литва въведе извънредно положение в цялата страна.

Пикът на миграционната криза бе през ноември 2021 г. Тогава мигрантите направиха многократни опити да пресекат границата със сила, което полските служби, включително войници от Териториалната отбрана, полицаи и граничари, отговориха с водни оръдия и сълзотворен газ.

В началото на февруари 2023 г. полското МВР съобщи, че поради "важен държавен интерес" движението на полско-беларуския ГКПП Бобровники е спряно до второ нареждане. В отговор Минск въведе ограничения за полските превозвачи. Затова министър Мариуш Камински реши да ограничи беларусите на ГКПП Кукурики-Козловице.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша, Беларус, мигранти

Още по темата