Quantcast
Полша охули Брюксел заради „бюрократичен централизъм“ | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Полша охули Брюксел заради „бюрократичен централизъм“

Варшава реагира гневно срещу новата наказателна процедура за неподчинение на Съда на ЕС
624
 ЕПА/БГНЕС
Матеуш Моравецки

Полският министър-председател Матеуш Моравецки обвини Европейската комисия в "бюрократичен ценвтрализъм". Той разкритикува решението на ЕС да обяви правни действия срещу Полша за „пренебрегване на правото на Европейския съюз и подкопаване на независимостта на националната съдебна система“, предаде БГНЕС.

В изказване, излъчено по националната телевизия, Моравецки заяви, че правните действия показват, че "тенденцията за бюрократичен централизъм за съжаление напредва в Брюксел, но тя трябва да бъде спряна".

Европейският съюз обяви вчера, че започва съдебни действия срещу Полша заради неспазване правото на ЕС и подкопаване на независимостта на националната съдебна система. Комисарят на ЕС по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви, че процедурата срещу Полша е заради нарушаване върховенството на правото на ЕС и заради решението, че някои членове от договорите на ЕС са несъвместими с полското законодателство.

Заместник-министърът на правосъдието на Полша Себастиан Калета отвърна на удара, като нарече изявлението на ЕС „атака срещу полската конституция и нашия суверенитет“.

Европейската комисия е обезпокоена и от полски закон от 2019 г., който не позволява на полските съдилища да прилагат правото на ЕС в определени области и да сезират Съда на ЕС по правни въпроси.

В изявлението си Джентилони каза, че полските действия "нарушават общите принципи на автономия, върховенство, ефективност и еднакво прилагане на правото на Съюза и задължителните решения на Съда на ЕС".

Европейската комисия смята, че полският Конституционен съд "вече не отговаря на изискванията за независим и безпристрастен съд, създаден със закон, както се изисква" от Договора за ЕС.

Полша имаше на разположение два месеца да отговори на официалното писмо, в което се излагат основанията за процедурата за нарушение.

В случай че не получи задоволителен отговор, въпросът може да бъде отнесен до Съда на ЕС.

Въпреки че няма възможност Полша да бъде изгонена от ЕС заради неспазване на законите на блока, тя може да плаща ежедневни глоби за това нарушение.

 

Още

ЕК спира компенсациите за бизнеса заради ковид след 30 юни

13.05.2022

500
Заляха руския посланик във Варшава с червена боя

09.05.2022

1272
Русия симулира изстрелване на ядрени ракети Искандер от Калининград

06.05.2022

6361