Медия без
политическа реклама

Полша демонстрира военна мощ на парад

15 Авг. 2023
Президентът на Полша Анджей Дуда и шефът на Генщаба ген.Раймунд Анджейчак приемат парада.
undefined
Президентът на Полша Анджей Дуда и шефът на Генщаба ген.Раймунд Анджейчак приемат парада.

Полша организира днес военен парад, за да покаже най-модерните си оръжия и отбранителни системи преди изборите, насрочени за 15 октомври, докато войната в югоизточната ѝ съседка Украйна бушува, предаде Асошиейтед прес. Днес е Денят на въоръжените сили, съобщи БТА. 

Множество хора се събраха въпреки високите температури, достигащи 35 градуса, за да видят американските танкове "Ейбрамс", артилерийските системи "Хаймарс" и ракетните системи "Пейтриът", както и южнокорейските изтребители FA-50 и гаубиците К9. Откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., дясното правителство на Полша отдели повече от 16 милиарда долара за танкове, системи за прехващане на ракети и изтребители, повечето от тях закупени от САЩ и Южна Корея. Полша, която е членка на НАТО, подкрепя Киев във войната му срещу Русия.

Парадът се проведе в полската столица на годишнината от битката при Варшава през 1920 г., в която полските войски побеждават болшевишките сили, които напредват в Европа.

Модернизацията на армията укрепи отбранителните способности на Полша, а някои елементи замениха произведеното в СССР и Русия оборудване, което Полша подари на Украйна. Полша сформира една от най-силните армии в Европа, за да укрепи възпирането на потенциални агресори и увеличи броя на войските си по границата на ключовия руски съюзник Беларус.

Демонстрирането на военна мощ е и начин за полското правителство да привлече подкрепата на избирателите преди изборите през октомври, на които управляващата популистка партия "Право и справедливост" ще се бори да спечели безпрецедентен трети мандат, отбелязва АП.

Ключови думи:

Полша, армия