Медия без
политическа реклама

Полицията в Ню Йорк арестува протестиращи за Палестина студенти

Органите на реда са повикани от управата на Колумбийския университет

01 Май 2024
Полицаите влязоха атакуваха втория етаж с помощта на камион и специална рампа.
Полицаите влязоха атакуваха втория етаж с помощта на камион и специална рампа.

Нюйоркската полиция арестува десетки протестиращи в подкрепа на палестинците студенти от Колумбийския университет, съобщи кореспондентът на БНР в САЩ. Акцията на полицията в Ню Йорк в Колубийския университет започна малко след 21 часа местно време, като основната и цел беше да освободи една от аудиториите, в която се бяха барикадирали протестиращите студенти. Освен аудитория "Хамилтън" органите на реда разчистиха и палатковия лагер, който беше издигнат от протестиращите срещу войната в Газа.

Според телевизия NBC полицаите са арестували близо 100 души, които са били натоварени на автобуси. Акцията не мина безпроблемно, като за да влязат при барикадиралите се студенти полицаите със защитни костюми, трябваше да влязат в аудиторията през втория етаж с помощта на камион и специална рампа.

В изявление  на университета се казва, че на сградата, която беше завзета от студентите преди почти денонощие, са били нанесени щети, а достъпът до нея е бил блокиран, което е оставило ръководството без "никакъв избор", освен да извика полиция в кампуса за втори път за по-малко от две седмици.

От админинистрацията са поискали от полицията в Ню Йорк да поддържа присъствие в кампуса на учебното заведение поне до 17 май,  което е 2 дни след края на учебната година.

Напрежение има в другите висши учебни в страната, които станаха арена на пропалестински протести.

Последвайте ни и в google news бутон