facebook
twitter

Чужбина

Пенсионни фондове в САЩ издържат частни затвори

528
ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп

Милиони долари на американските данъкоплатци са инвестирани в компании, поддържащи частни затвори, които са използвани за задържането на мигранти в САЩ, показва разследване на в. "Гардиън". Най-големите инвестициите са направени чрез пенсионни фондове, осигуряващи учители и пожарникари, главно от щатите Ню Йорк, Калифорния и Орегон. В национален мащаб поне 20 пенсионни фонда са инвестирани в компаниите Geo Group и CoreCivic, които са най-големите оператори на частни затвори. 

Разследването показва, че фондовете, в които се осигуряват служители в обществения сектор в САЩ, са вложили поне 67 млн. долара в двете компании. Фирмите стават много атрактивни за инвеститорите, след като Доналд Тръмп стана президент и въведе по-строга имиграционна политика. Geo Group и CoreCivic имат договори за стотици милиони долари с миграционните власти, които търсят частни затвори в опит да се справят с нарастващия брой на задържаните незаконни мигранти. 

В края на втория мандат на Барак Обама американското Министерство на правосъдието реши да прекрати използването на частни затворнически съоръжения, за да приютява затворници и мигранти. Тогава акциите на Geo Group и CoreCivic се сринаха с над 30%. Малко след като Тръмп положи клетва, ведомството анулира решението си и акциите на двете компании бавно започнаха отново да се покачват.

Все още няма коментари

Още

САЩ проведоха изпитание на балистична ракета с наземно базиране

13.12.2019

820 11
Блумбърг: САЩ и Китай постигат търговско споразумение

13.12.2019

667 6
В САЩ обсъждат дали да включат Русия като „спонсор на тероризма“

12.12.2019

1983 46

Влез или се регистрирай за да коментираш

×