Медия без
политическа реклама

Отвлечената от музикалния фестивал в Израел германка е открита мъртва

Новината бе разпространена от световните агенции, които се позовават на израелския президент

30 Окт. 2023

Жена с двойно германско и израелско гражданство, отвлечена от "Хамас" на музикалния фестивал на 7 октомври и показана в Газа от палестинската групировка, е мъртва, съобщи израелското правителство, цитирано от Ройтерс и БТА.

"Наистина съжалявам да съобщя, че получихме новини, че Шани Никол Лук е била убита и е мъртва", каза израелският президент Ицхак Херцог пред германския вестник "Билд". "Това, което видяхме на границата между Израел и Газа е отвъд погрома. Видяхме клане", каза той.

Двайсет и три годишната Лук бе сред хората, взети за заложници от "Хамас" по време на смъртоносното нападение срещу израелските военни и цивилни на 7 октомври, при което загинаха 1400 души, предимно мирни жители. "Хамас" не е коментирал случая с Лук и за момента не е ясно при какви обстоятелства е настъпила смъртта на жената. Германското правителство потвърди за смъртта, но не даде повече подробности.

Близък на загиналата съобщи пред Ройтерс, че е намерена част от човешко тяло, чието ДНК съвпада с това на Лук. Първоначално семейството е смятало, че тя е жива, но е ранена, когато е била отвлечена от музикалния фестивал, но сега смята, че е била убита същия ден, вероятно застреляна в главата, съобщи германската телевизия Ер Те Ел/Ен Те Фау.

"Поне не е страдала", каза майка ѝ Рикарда Лук пред германската телевизия.

По-рано в понеделник радикалното палестинско движение публикува видеозапис с три жени, за които каза, че са негови заложнички, предадоха световните агенции.

Видеото е с продължителност от 76 секунди. То бе разпространено от медиите на "Хамас" със заглавие: "Известен брой задържани ционисти отправят послание към Нетаняху и неговото правителство".

Във видеото едната от трите жени призовава израелския премиер да договори размяна на заложниците, държани от "Хамас" с палестинци, които се намират в израелски затвори.

"Биби Нетаняху, шалом. Ние сме заложници от 23 дни", казва жената. "Знаем, че трябва има прекратяване на огъня. Вие трябва да ни освободите, всички нас, вие поехте ангажимента да освободите всички ни", добавя тя, обръщайки се към Нетаняху, предаде ДПА.

"Вместо това вие носите бремето на вашите политически, военни и дипломатически пропуски и грешки и на вашите пропуски и грешки в областта на сигурността. Заради бъркотията, която сътворихте на 7 октомври, защото армията не беше там, никой не дойде, никой не ни защити, сега ние - невинните цивилни, гражданите, които плащаме данъци на израелската държава - сме заложници, при ужасяващи условия", допълни тя.

Жената обвини Нетаняху, че е искал да убие всички заложници, визирайки израелските удари по Газа, допълва ДПА. След което казва:  "Не бяха ли убити достатъчно израелски граждани вече?"; след това с остър тон отправя искане да се постигне сделка за освобождаването на заложниците на "Хамас" срещу освобождаването на палестинските затворници, държани в израелски затвори. "Да се върнем при нашите семейства! Сега!", вика жената в края на видеото.

Това е второто подобно видео, публикувано от "Хамас". Преди две седмици бяха публикувани кадри на млада жена, държана за заложник, която има и френско гражданство, припомня ДПА.

"Хамас" каза, че е взел за заложници 240 души от Израел по време на атаката на 7 октомври и заяви, че ще ги освободи в замяна на освобождаването на хиляди палестинци, намиращи се в израелски затвори, припомня Асошиейтед прес.    

Няколко израелски медии публикуваха само екранна снимка от видеото и посочиха, че няма да го разпространяват, защото думите, изречени от едната от жените в него, са ѝ били продиктувани от "Хамас", отбелязва Франс прес.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обвини вчера "Хамас" в психологическа манипулация във връзка със заложниците, които държи, след като палестинското движение каза, че е готово да ги освободи в замяна на палестинските затворници в Израел, припомня Франс прес.