Медия без
политическа реклама

Орбан се намесва в американските избори в полза на Тръмп

Унгарският премиер получи укор от Вашингтон, че проявява тръмпизъм в неподходящ момент

31 Яну. 2024
Орбан често използва тази снимка в личния си профил в Х, за да напомня за близките си връзки с Тръмп
Профил на Виктор Орбан в Х
Орбан често използва тази снимка в личния си профил в Х, за да напомня за близките си връзки с Тръмп

Унгарският министър-председател Виктор Орбан направи похвални изявления за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като изтъкна неговите "миротворчески" качества, съобщи "Сараево таймс", цитиран от БГНЕС. В интервю премиерът определи Тръмп като "най-успешния американски президент на международната сцена".

Неотдавна посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Пресман остро разкритикува Орбан, че открито подкрепя Доналд Тръмп преди изборите. Но това не го спря.

"Той не е започнал никакви войни. Споразумението Abraham беше единственият сериозен шанс да се въдвори мир, равновесие и приемлив начин на живот в много сложния регион на Близкия изток", каза унгарският премиер.

Орбан добави, че е убеден, че ако Доналд Тръмп беше президент на САЩ през февруари 2022 г., "в Европа нямаше да има никакви войни".

"Днес не виждам друг лидер в Европа или в САЩ, който да е достатъчно силен, за да спре войната. Мирът си има име - Доналд Тръмп", заяви унгарският премиер.

През предходните години Орбан е присъствал на няколко събития в подкрепа на Тръмп и открито е агитирал за преизбирането му за президент. Той заяви наред с други неща, че ако Тръмп беше президент, в Украйна нямаше да започне война, и че завръщането на Тръмп "ще донесе мир". В отговор Тръмп похвали Орбан.

 

Последвайте ни и в google news бутон